Hotade it-arter nr 6: Den allmänna webbdesignern (Templator fillerupus)

Tidigare numrerade i miljoner, men nu finns det bara en handfull kvar. Automatiserade verktyg för att skapa sajter och en allt mer sofistikerad marknadsföring av dessa, har berövat miljoner html- och Flash-designers på den värld de en gång kallade sitt hem.

Hur man undviker att bli utrotad:
Med alla dessa verktyg för att skapa webbplatser och övergången till mindre dynamiska webbplatser som är mer vänliga mot mobila enheter, måste webbdesigners bli SEO-experter snabbt eller så kommer de att vara utan jobb.

Hotade it-arter nr 7: Den lurviga Unix-mammuten (Mainframus obsolete)

En av de dominerande varelserna i företagets biosfär, Unix-servrar - och i förlängningen de människor som får betalt för att sköta om dem - är på väg ner i lergropar. Inte för att de inte fortfarande kan göra jobbet, men eftersom de ersätts av nimbler och billigare Linux-boxar, säger Anthony R. Howard, författare till "The invisible enemy: Black Fox" och teknikkonsult för Fortune 50-företag och den amerikanska militären.

Hur man undviker utrotning:
Bygg upp dina Linux-kunskaper, och bli expert på vilka program du kan migrera till Linux och vilka som behöver stanna på Sun.

"När din organisation fattar beslut om att migrera, kan du leda arbetet istället för att hamna på efterkälken", säger Howard.