Hotade it-arter nr 8: Den lila-fjädrade programmeraren (CODUS cobolus)Utvecklare som gnisslar sina tänder
till Cobol eller Fortran är en utdöende ras, men de är inte de enda. It-proffs som bara kan hacka kod snabbt kommer hamna på fel sida av den evolutionära klyftan.

"Om du strävar efter att försörja dig på att skriva kod, måste du vara beredd att göra det på samma nivå som en programvaruingenjör", säger Peirce College Finnegan.

Hur man undviker utrotning:
Kodare som vill överleva måste öka sina kunskaper och anpassa sina färdigheter till behoven i verksamheten, menar StorageIO Groups rådgivare Greg Schulz.

"Kod- och script-knarkare måste också vara integratörer av affärslogik, molnverktyg, och mycket mer, eller så kommer de att ansluta sig till raden av mainframers som blir utrotade", säger han.

Hotade it-arter nr 9: Den hårdnackade teknokraten (Bureacratus Extremis)

I åratal har de suttit på trygga anställningar genom att bygga tekniska borgar och försvara sina revir genom svårbegriplig politik. Nu har deras naturliga livsmiljö översvämmats av företagsledare som inte längre behöver söka godkännande för inköp av teknik.

"Denna art drivs till utrotning på grund av den invecklade och arkaiska politik de tvingat på intet ont anande användare och chefer," konstaterar Rob Enderle, chefskonsult på Enderle Group.

Hur man undviker utrotning:
"Sluta försvara din hemmaplan och börja bygga allianser med andra grupper", säger Peter Doggart chef för marknadsföring på Crossbeam.

"Teknokrater kan överleva genom att göra saker och ting mer effektiva och spara pengar åt företaget. De måste anamma en modell för nästa generation och anta konsolideringsteknik som kan eliminera smärta i organisationen."

Original: Dan Tynan, InfoWorld
Översättning och bearbetning: Daniel Åhlin
IDG News