Felix Baumgartner på 39 000 meters höjd, sekunderna innan rekordhoppet.

Världens högsta ballongflygning, världens högsta frifall och världens snabbaste frifall. De tre rekorden kan nu tillskrivas österrikaren Felix Baumgartner efter att han i söndags från drygt 39 000 meters höjd klev ut från sin kapsel uppe i stratosfären och föll fritt i fyra minuter och 20 sekunder.

Under den tiden lyckades Baumgartner uppnå en hastighet på 1341 kilometer i timmen, motsvarande Mach 1,24 och passerade därmed ljudvallen med råge.

Men även om Baumgartner är först att ha passerat ljudvallen utan hjälp av något fordon finns en hel del tekniska hjälpmedel bakom bedriften. Projekt Stratos har krävt flera år av planering och inte minst är det förstås en utmaning bara att ta sig upp dit.

Den 1,2 ton tunga kapseln består dels av en inre tryckkammare av glasfiber, omgärdad av en metallbur och dels ett yttre isolerat glasfiberlager som skyddar från utomhustemperaturen på över 50 minusgrader. En särskild aluminiumkonstruktion i botten gör dessutom att kapseln tål upp till åtta G vid landning. Efter hoppet separerades kapseln från ballongen och återvände till marken via fallskärm.

Ballongen som bär kapseln består av en mängd tunna (0,02 millimeter) bitar plastfilm som tillsammans skulle täcka en yta på 162 000 kvadratmeter. För att fylla ballongen krävs två lastbilar med helium och under uppstigning expanderar ballongen till en mer rund form, i takt med att atmosfären blir tunnare. Även ballongen tas om hand efteråt tack vare fjärrkontrollerade ventiler som får den att sjunka igen.

Baumgartners dräkt är i princip en extra tålig rymddräkt med syretank, specialanpassad för att ge extra rörlighet med tanke på hur viktigt det är att kunna korrigera sina rörelser under det fria fallet.

Dräkten är förstås även utrustad med en mängd instrument, bland annat dem som mätte den faktiska hastigheten under det fria fallet, liksom gps, kommunikationsutrustning och hd-kamera.

Hoppet dokumenteras av tre stillbildskameror och tolv videokameror monterade på själva kapseln, alla fjärrstyrda och som skickar video över mikrovågslänk ner till marken.


JLAIR-systemet håller koll på Felix Baumgartner även i infrarött.

För att spåra ballongen och se till att signalerna hittar rätt används ett specialutvecklat system kallat Joint Long-range Aerospace Imaging and Relay, bestående av flera ordentliga teleskop och kraftiga teleobjektiv monterade på en fyra ton tung motordriven plattform.

På projektets hemsida finns även en hel del matnyttiga detaljer för den som vill veta mer om enskilda komponenter.