Kvm, Xen, Hyper-V och Esx är exempel på virtualiseringsmotorer som gör det möjligt att köra flera virtualla maskiner på en och samma hårdvara.

Behöver du däremot administrera ett hav av både fysiska och virtuella servrar samt flytta data kors och tvärs behöver du däremot mjukvara som jobbar högre upp i mjukvarustacken.

Här kommer Openstack in i bilden. Openstack är ett ramverk som jobbar ovanpå virtualiseringsmotorn, eller hypervisorn, och sköter lasten i nätverket.

Red Hat erbjuder sedan några år tillbaka rhev eller Red Hat Enterprise Virtualization men är nu på väg att komplettera med Red Hat OpenStack Enterprise, det skriver nättidskriften Server Watch som pratat med Red Hats cto Brian Stevens.

- Vi håller på att integrera alla våra administrativa verktyg, säger Brian Stevens till Server Watch.

Tanken är att Red Hats existerande plattform för administration Satellite ska integreras med Openstack. Systemadministratörer ska därmed kunna administrera virtuella noder i Openstack på samma sätt som de administrerar övriga Red Hat-servrar.

Största problemet just nu är hur Red Hat ska klara av att stöda mjukvaran under en längre tid eftersom utvecklingen just nu går kraftigt framåt. Openstack släpper nya versioner med ungefär sex månaders mellanrum och det ställer till det för Red Hats kunder som är vana vid att mjukvaran stöds under tio år framöver.