I början var mörker och en liten lysande prompt. Så
börjar datorhistorien för många av oss. Möjligheterna var oändliga och tangentborden slitstarka. Det som skedde där var magi och krävde sin magiker. Datorer var bara för oss initierade och till och med en enkel sak som att starta ett spel krävde lite färdigheter vid prompten och med bandspelaren.

Xerox idé och Apples genomförande ändrade allt. Det grafiska gränssnittet med skrivbordet, ikonerna och muspekaren, tillsammans med datormusen givetvis, gjorde att många fler kunde använda sig av datorer. Det krävdes långt mindre förkunskaper, åtminstone för de mest rudimentära arbetsuppgifter.

Nu har pekgränssnitten ändrat förutsättningarna ännu en gång. De flesta tvååringar kan förstå en surfplatta efter några minuter.

Datorerna börjar mer och mer närma sig människan, och i grunden är detta något bra. Utopin är ett helt och hållet intuitivt gränssnitt, användaren ska inte ens behöva tänka på hur man ska utföra en viss uppgift. Det bara fungerar.

Ännu är resan dit lång. Många innovationer och experiment behövs på vägen, men utvecklingen är tydligare nu än någonsin.

Lika tydlig som utvecklingen är vad gäller användarnas miljö är utvecklingen för administratören. Eller rättare sagt avsaknaden av utveckling. Här är ”peka och klicka” i många situationer irriterande omständligt. Prompten är fortfarande kung, det har Unix- och Linux-admins alltid fattat, och nu har även Microsoft insett det och satsar rejält på Powershell.

Avståndet mellan användare och administratör har visserligen alltid varit stort, men nu växer det rekordsnabbt. Abstraktionen från transistorn är större än någonsin när man med fingrarna drar, pekar och duttar på sin dator. De flesta användare har inte någon som helst aning om vad som händer där innanför skalet.

Jag tycker som sagt att det här i grunden är något bra, men det är inte entydigt bra. Risken är att alltför många helt slutar intressera sig för vad som faktiskt får klockan att ticka, den fullständigt häpnadsväckande tekniken bakom alltihop.
Här mina vänner, har vi ett stort ansvar på våra axlar. Vi måste fortsätta lyfta upp det fantastiska med tekniken och förklara varför den är viktigt.

Kanske kan just TechWorlds scripting-special få fler att förstå magin vid prompten.Följ med oss!