Dubbelklicka, enter, enter, enter, godkänn licensen, enter, starta programmet. Klart. Så är vi vana vid att installationsprocedurer sett ut de senaste femton åren, men när applikationerna flyttar ut i molnet ställs det plötsligt betydligt hårdare krav på dig som systemadministratör. Jobbet blir både enklare och tuffare på samma gång, men oavsett vilket krävs det att du har förmågan att tänka om.
Älska eller ignorera?
Alla systemadministratörer har någon form av relation till skript. En del älskar dem, en del ignorerar dem, en del accepterar att de finns där och använder dem när det behövs. Vad som står bortom allt tvivel är att skript successivt kommer bli allt viktigare.
Anledningen till det, och att du ska hårdplugga skriptprogrammering, kan sammanfattas till två ord: automatisering och molnet.
Många av oss har inte längre något serverrum att gå till, utan servrarna står på någon välkyld plats på klotet i en bunker där solen aldrig lyser. I takt med att allt fler av användarnas program tar samma väg ställer det nya krav på systemadministratörerna. Och oavsett om du jobbar med Windows eller Linux är det viktigt att du lär dig hemligheterna bakom lyckad automatisering.
Om vi avgränsar oss rejält finns tre skriptspråk som är viktiga: Powershell, Python och Bash. Vilka du behöver fokusera på beror främst på vilken miljö du jobbar i.
Arbetar du i en Windows-miljö är valet självklart Powershell. Microsoft smög igång utvecklingen av Powershell redan 2003 under projektnamnet Monad. Första versionen Powershell 1.0 släpptes tre år senare och kunde installeras på senare versioner av Windows XP, Windows Server 2003 och Windows Vista.
När Windows 7 och Windows Server 2008 R2 släpptes hade Powershell uppgraderats till version 2.0 och det var inte längre frågan om du ville att det skulle installeras eller inte. Powershell blev en integrerad del av operativsystemet och har successivt ersatt alla gamla com-moduler i Windows.
Nu i Windows 8 och Windows Server 2012 har Microsoft gått steget längre och i Powershell 3.0 finns ett helt ramverk integrerat, Windows Management Framework, där fjärrstyrning spelar en central roll.
För i dag handlar allting just om effektiv fjärrstyrning.
Arbetar du med Linux eller någon annan form av Unix-baserat operativsystem har du troligtvis redan skript-programmering i blodet. Linuxbaserade operativsystem har gått från en kommandoradsbaserad Unixvärld till fullödiga alternativ för skrivbordet där de kan mäta sig med Windows i både användarvänlighet och funktion.
Python allt vanligare
Vägen till lyckad automatisering i Linux-världen sker till största delen i form av vanliga Bash shell-skript, men språket Python spelar en allt mer central roll. Python är till exempel ett av de officiella språken som Google arbetar med, och Amazon har nyligen gått ut med meddelandet att de lägger Python till listan över språk som stöds på applikationsservertjänsten Elastic Beanstalk. Med Python kan du helt programmeringsmässigt starta och stoppa virtuella maskiner efter behov.
Det tidiga ramverket för privat molnbaserad datahantering Eucalyptus är skrivet i Python precis som uppföljaren Openstack. När en öppen variant på Microsoft Active Directory släpps av Samba-projektet nu i höst är Python det språk utvecklarna rekommenderar för att interagera med katalogtjänsten.
Varken Powershell eller Python har däremot förmågan att konkurrera ut /bin/bash som härstammar från den ursprungliga /bin/sh som Ken Thompson skrev på Bell Laboratories redan 1971. Bash släpptes 1989 och används såväl i Linux som på OS X och har även portats till Windows tack vare Cygwin-projektet. Bash är grymt kraftfullt även om det saknar en del funktioner som Microsoft lagt in i Powershell, till exempel objekthantering.