Windows 8 hanterar antivirusprogram på ett betydligt bättre sätt än sina föregångare. Det menar säkerhetsforskaren Aryeh Goretsky på antivirusföretaget Eset. Den största fördelen är att operativsystemet alltid börjar med att ladda antivirusprogrammets drivrutiner innan det fortsätter med övriga program. Systemet kallas för Early Launch Anti-Malware.

– Microsoft har lagt in skydd som försäkrar att antivirusprogram från leverantörer som har gått igenom företagets kontroller för digital signering laddas först. Detta för att säkerställa att systemet är rent innan bootprocessen fortsätter, säger Aryeh Goretsky.

Eftersom Windows 8 levereras med Windows Defender är det just det programmet som i regel laddas först. I och med att vissa datortillverkare tjänar en slant på att erbjuda andra alternativ, är det däremot vanligt att de avsinstallerar Windows Defender och istället lägger in antivirusprogram från exempelvis Symantec eller McAfee.

Aryeh Goretsky framhåller även det faktum att Microsoft numera ställer krav på att antivirusprogrammen verkligen städar rent efter sig där de avinstalleras. Programmen har annars varit kända för att bland annat lämna en hel del spår i registret, något som ställer till med problem när det är dags att installera ett nytt antivirusprogram.

IDG News