Två gånger om året släpper Canonical en ny version av Ubuntu och nu är det dags igen.

Ubuntu 12.10 med kodnamn Quantal Quetzal har precis släppts.

Eftersom Ubuntu 12.10 är första versionen precis efter en långtidsversion är det hög risk för att den är mer instabil än vanligt. Canonical tar tillfället i akt att fylla på med den senaste mjukvaran.

Ubuntu 12.10 skeppas exempelvis med Python 3.2.3 som standard. Canonical har däremot lämnat Ubuntu 2.x bakom sig. Bytet innebär att en hel del äldre mjukvara plötsligt kan sluta fungera, eller uppföra sig konstigt.

Kontorssviten LibreOffice har uppdaterats till version 3.6 och Linuxkärnan är av modell 3.5.

På serversidan skeppas Ubuntu 12.10 med Samba4 beta som nu klarar av att i vissa fall ersätta Active Directory.

Virtualisering blir allt viktigare och Ubuntu 12.10 server kommer med Openstacks senaste version "Folsom". Folsom kommer även att kunna installeras i långtidsversionen Ubuntu 12.04.

En intressant nyhet är Ubuntus ramverk Juju, som är ett slags apt-get för webbtjänster. Vanligtvis när du installerar en webbtjänst måste du först installera en webbserver, databas och ett språk som php. Juju kommmer se till att den typen av paket installeras och konfigureras automatiskt.

Ubuntu 12.10 har också fått ta emot en del kritik för att Canonical smygit in funktioner för att du ska köpa produkter på Amazon.com. Kritiken har handlat om att Canonical tar dina sökningar och skeppar dem vidare till en tredjepart, det vill säga Amazon.

Som svar på kritiken har Canonical och Mark Shuttleworth, inte plockat bort funktionen, men däremot möjligheten att filtrera bort sökningar som går utanför din egen dator.

Ubuntu 12.10 laddar du hem hos Ubuntu.