Så här ser Googles nätverksrum ut i Council Bluffs, Iowa. Foto: Connie Zhou/Google

Dagligen indexerar Googles mångmiljardinfrastruktur cirka 20 miljarder sidor för att kunna tillgodose de tre miljarder sökningar som görs varje dag. Dessutom tillkommer en rad andra funktioner som är kritiska för Googles verksamhet, så som annonshantering, Google Apps, Gmail och Youtube.

Det är egentligen inte särskilt konstigt att Google varit genomgående försiktiga med vilka de släpper in i sina lokaler. Men det är precis vad de gjort med Wired-journalisten Steven Levy som i en utförlig artikel berättar historien om Googles pulserande inre.

I samband med att artikeln publicerats har Google även lanserat en ny sajt om sina datacenter. Där kan besökare bland annat genom Street View ta en virtuell promenad i företagets North Carolina-datacenter. Där finns även ett omfattande bildgalleri, signerat fotokonstnären Connie Zhou, som bjuder på en hel del ögongodis.


I North Carolina verkar Google ha lejt ut bevakningen av sina serverrack till Rymdimperiet. Bild: Google Street View

I dagsläget har Google åtta datacenter runtom i världen, varav sex i USA och de två andra placerade i Belgien och Finland. Ytterligare fyra datacenter håller på att byggas i Chile, Hong Kong, Singapore och Taiwan.