En av årets stora trender skulle bli det som Intel patenterat som Ultrabook, alltså kort och gott allehanda Macbook Air-kloner med hyfsad prestanda men med Windows under huven. Men i förra numret av TechWorld kunde vi berätta att analysjättarna IDC och Gartner slår fast att branschens förväntningar slår ohyggligt fel, försäljningen av Ultrabook-enheter är 90 procent lägre än väntat.

Givetvis kan det hända mycket den närmaste tiden, men felprognosen för Ultrabook-maskiner visar också vikten av att förstå användarnas behov innan de själva gör det, och att dessutom vara först med det.

Att teknikbranschen spått fel eller att en teknik blir omsprungen av en annan innan den ens fått fotfäste har vi sett mängder av exempel på. En gång i tiden, på det ur tekniskt perspektiv sett avlägsna 90-talet, dominerades marknaden för handhållna enheter från Palm Computing, deras Pilot var varje affärsmans älskarinna. Nu var det ett tag sedan vi såg sådana.

Häromåret skulle alla tydligen skaffa små datorer, så kallade netbooks, med minimal prestanda som nätt och jämnt lät användaren betala räkningar. Sedan kom Ipad, och snart skulle alla i stället tillverka surfplattor, och netbooken är nu halvägs ner för trappan till källaren där minidiscen, htpc:n och minimini-mobiltelefonen ligger begravda.

Men finns det floppar så finns det också flippar. Det svåra är att sia om vad som kommer för att stanna och vad som bara är en liten parentes längs den digitala motorvägen. De som gissar bäst ofta blir belönade både ekonomiskt och med en plats i historieböckerna. Just i dag är det lätt att peka på Apple som hajen med den största chipstacken på pokerbordet. Men som vi vet så kan sådant svänga snabbare än vi, och börsklipparna, törs tro.

Så vad tror jag? Tja, eftersom jag inte kan bygga datorer, eller har den ekonomiska backning som krävs och dessutom trivs ganska bra här på min stol, kan jag väl lika gärna tala om vad jag tror kommer lösa det mesta i framtiden.

Det finns egentligen bara en sak som jag tror måste hända. Jag vill göra alla stationära och bärbara datorer stendumma. I stället bör vi satsa på den ultraportabla datorn i form av en mobiltelefon eller en liten sticka.

"Hoppas att jag i framtiden kommer kunna bära allt jag behöver i min jeansficka."

Prestandan kommer att öka, liksom lagringskapaciteten, och redan i dag kan en ”vanlig” användare i princip få samma datorkraft i en liten Raspberry Pi eller smartphone, som han eller hon har i sin otympliga laptop, med mekanisk hårddisk och lågupplöst skärm, som ändå mest används för att flytta runt några Excel-dokument. Bättre då med rena maskiner på arbetsplatsen och i hemmet där du bara dockar din lilla portabla enhet med operativsystem, program och lagring när du behöver det. Och givetvis går den att docka i alla tv-apparater och bilar också. Låter superenkelt va?

Den stora frågan är när den kommer. Kanske snarare än vi tror och kanske aldrig, det beror lite på hur länge vi tänker fortsätta bråka om standarder och versioner, och om patent och upphovsrätt.

Vi börjar förvisso redan se hur mobila operativsystem allt mer smälter samman med ”traditionella” operativsystem och hur vi utför fler sysslor på allt fler olika enheter, men varför vi ska ha samma information och inställningar på flera fysiska platser? ”Men molnet då!” ropar ni. Ja, det är ytterligare en anledning att inte behöva springa runt och släpa på datorer som ändå ska dockas till en skärm och smartphones som i sin tur ska synkroniseras mot datorn.

Jag tror att Prashant Chandra, teknisk chef och vice vd på indiska Greenstar, är det jag efterfrågar på spåret.

I en tävling som ordnades av Fujitsu ritade han ett koncept på hur framtid-ens Fujitsu Lifebook kan se ut.

Resultatet, som är en slags laptop där du kan docka såväl smartphone, surfplatta och digitalkamera, kan beskådas på tinytw.se/lifebook.

Jag gillar det tänket, och hoppas att jag i framtiden kommer kunna bära allt jag behöver i min jeansficka och använda det när jag vill och var jag vill. Tekniken finns givetvis redan. Det är upp till dig att börja använda den.

Listan

  • Bedrövlighet: Datorer som levereras med malware, så behändigt.
  • Attack: Svenska myndigheter ddos:ade. Bara att vänja sig!
  • Windows 8: Alla verkar ha en bestämd åsikt, många redan innan de testat själva.