I grund och botten är Res Hyperdrive ingenting annat än en välpolerad paketering av Linuxdistributionen Centos och fildelningsverktyget Nomadesk, men man har också gjort det mycket enklare att jobba med verktygen.

Om du gillar idén med Dropbox men avskyr risken med att skicka företagets filer ut på nätet kan du bygga din egen lösning. Eller så kan du kika på alternativ i stil med Res Hyperdrive.

I princip fungerar programmet som en företagsintern version av Dropbox. Kärnan är en central filserver. Användarna ansluter sina klienter mot den för att komma åt dokument – privata såväl som gemensamma. Det är ett privat filmoln, helt enkelt.

Under ytan handlar det om en snygg förpackning av Linuxdistributionen Centos och fildelningsverktyg­et Nomadesk, två stabila produkter som ger dig en hel del företagsanpassade funktioner, till exempel ordentlig kryptering.

Igång på några minuter
Paketet erbjuds i form av en virtuell maskin till lösningar från bland annat Citrix, VMware och Microsoft. Det gör att du kommer igång på några minuter. Att konfigurera enheten är inte svårt. Du behöver bara fylla i en handfull sidor med data för bland annat Active Directory, diskutrymme och databas.

Men den här installationsprocess­en lämnar ändå en del att önska. Skriver du in någonting fel får du inga detaljer, bara uppgifter om att någonting på sidan inte fungerar som önskat. Irriterande!

Dessutom är det synd att Res Software kräver externa komponenter från Microsoft. För att Hyperdrive ska fungera måste du nämligen ha tillgång till både SQL Server och ett Active Directory. Inga ovanliga funktioner på företagsnät, men det borde inte vara tvång.

"En lösning som framför allt har enkelheten på sin sida. De tillför egentligen inte någonting nytt, men paketeringen gör erbjudandet bra."

Som en vanlig enhet
Väl igång är servern bra och lättjobbad. En användare kan logga på, skapa en filserver och installera klienten på nolltid. På datorn dyker utrymmet upp som en vanlig enhet.

Men du får också lite extrafunktioner. Till exempel går det att höger-klicka på en fil och fånga en länk som du kan skicka till dina kollegor. Det frigör utrymme på Exchange-servern. Och det finns stöd för att göra omvandlingen från fil till länk automatiskt via Outlook. Smidigt.

Res Software har förstått att användare måste komma åt data från alla enheter. De har bland annat klientmjukvara för Windows, OSX, Android, Blackberry, Windows Phone och IOS. Dessutom finns ett webbgränssnitt. Alla dina filer finns tillgängliga – alltid.Servern konfigureras enkelt genom ett webbgränssnitt. Du behöver i princip bara skriva in inloggningsuppgifterna för de olika komponenterna som ska vara med. Tyvärr måste du ha Microsoft SQL Server och Active Directory.Det är lätt för användare att skapa fildelningsytor för såväl sig själva som för en
grupp. Lika enkelt är det att installera program för klienten. Men mobila appar får du ladda ner på normalt sätt.Apparna påminner väldigt mycket om de appar som Dropbox erbjuder. Det är inte negativt. Faktum är att de är väldigt enkla att jobba med. Synkroniseringen går snabbt och kräver inga handgrepp.

TechWorlds slutsats
Res Hyperdrive är en lösning som framför allt har enkelheten på sin sida. Det tillför egentligen inte någonting nytt, men paketeringen gör erbjudandet bra. Frågan är bara vilka det passar. Det här är ju ändå trots allt bara en form av vanliga fildelning.

Men om vanliga filservrar inte räcker till, Sharepoint känns för tungt och Dropbox för osäkert, är Res Hyperdrive minst lika bra som alla konkurrerande metoder.

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Res Hyperdrive
Tillverkare: Res Software
Typ: Fillagring
Cirkapris: 300 kr per användare och år

+ Den förpaketerade lösningen kan köras på de vanligaste virtuella plattformarna. Fungerar på OS X, Windows och de flesta mobila enheter. Lätt att komma igång. Bra klientmjukvara. Integrerar med Outlook på ett smart sätt.
-Kräver SQL Server och Active Directory. Värdelösa felmeddelanden. Tunn dokumentation.

BETYG
Installation: 7 av 10
Administration: 19 av 30
Funktioner: 35 av 40
Prestanda:17 av 20

TOTALT: 78 av 100