En miljard användare i ett socialt nätverk innebär även att flera miljarder foton måste lagras effektivt. Bild: Alan Brandt

Facebook måste tänka om när det gäller hur de lagrar de fotografier som användarna i det sociala nätverket ständigt laddar upp. Det har företagets infrastrukturchef Jay Parikh förklarat under en konferens i Amsterdam tidigare i veckan.

Cirka 300 miljoner foton laddas upp varje dag, vilket volymmässigt handlar det om cirka sju petabyte varje månad förutsatt att inga större högtider inträffar. Under Halloween kan så mycket som två miljarder foton laddas upp under en enda dag.

Problemet är att lagring kostar pengar och även om användarna slutar titta på bilderna efter bara några dagar eller veckor förväntar de sig att alltid ha åtkomst till bilderna.

Därför överväger Facebook att placera sådan information i en långtidslagring med lägre driftskostnad än i dagens datacenter.

Frågan är bara hur effektiv en sådan lösning kan bli utan att tumma på åtkomsttiderna. Bandlagring är billig men precis som med Amazons Glacier-lagringstjänst skulle det ge på tok för långsam åtkomst till informationen.

Facebook överväger i stället att bygga ett särskilt datacenter med ett massivt lagringsutrymme, särskilt anpassat för låg energiförbrukning. Med hjälp av smart mjukvara ska informationen flyttas runt i infrastrukturen beroende på hur gammal den är.

Planen är att införliva ett så kallat Cold storage-system i Facebooks infrastruktur inom ett eller två år och ska dela med sig av planerna lite mer ingående via Open Compute Project-initiativet.