Microsoft hoppas att ett nytt konverteringsverktyg för virtuella maskiner ska få fler att välja Hyper-V som virtualiseringsmiljö.

Efter att ha funnits i testversion sedan i våras har Microsoft nu släppt gratisverktyget Virtual Machine Converter, MVMC i skarp version. Som namnet avslöjar används verktyget för att omvandla virtuella maskiner som idag körs i en Vmware-miljö till ett format som kan köras i Microsofts Hyper-V-baserade miljöer.

I praktiken fungerar verktyget med virtuella maskiner och diskar som sparats i vmdk-format med Vsphere 4.0, 4.1 och 5.0. Maskinerna kan därefter köras på Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2 SP1 liksom på respektive Hyper-V-serverversion.

Administratörerna kan välja mellan en version av konverteringsverktyget som har ett grafiskt gränssnitt samt en steg-för-steg guide för konverteringar, eller en version med kommandoprompt.

Verktyget ingår i Microsofts Switch to Hyper-V-satsning som lanserades tidigare i år och försöker få fler att gå över till företagets virtualiseringsmiljö.

IDG News