Processorer hälften så stora som dagens Atom-modeller, det är vad Intel planerar att ha redo för framtidens bärbara datorer om bara ett par år.

Intel tar sikte på ett framtidsområde inom datorindustrin och sägs redan ha börjat experimentera med små mikroprocessorer lämpliga för system som kan bäddas in i exempelvis kläder eller i små accessoarer.

- Föreställ er att bära en liten enhet som, innan du skakar hand med någon, kan berätta för dig vem det är och när ni senast träffades, förklarade Intel- evangelisten Manny Vara under den pågående konferensen Intel European Research Innovation Conference i Barcelona.

Små kretsar ungefär hälften så stora som dagens Atom-processorer men med en förbrukning i milliwatt-klassen sägs vara nyckeln, något som Intel redan nu tittar närmare på. Konceptmodellerna sägs dock fortfarande vara för klumpiga för att någon skulle vilja använda dem.

Intel har ännu inte bestämt vilka komponenter som ska ingå i processorn, så som grafik och minne, men färdiga produkter tros kunna vara tillgängliga inom två till fem års tid. Lagring och batteri är två andra utmaningar i ekvationen som måste lösas.