microsoft vs. vmware

Tidigare i år fick vi veta att Microsoft förändrade licensvillkor och prissättningsmodell för System Center 2012. Nu händer det saker även hos konkurrenten VMware, som har kritiserats för sin gamla licensmodell där man krävde betalt per virtuell resurs.


Fredrik Rynger, VMware.

Ny, rak modell
Microsoft har konsoliderat licensmodellerna avsevärt och erbjuder nu i stället en mer lättöverskådlig och rak licensmodell, även om vissa menar att det helt enkelt handlar om att låsa fast kunderna ännu mer vid sin infrastruktur. En form av ”köp allt eller inget”-tänk.

För att hålla skölden uppe på den hårda arena som är marknaden för virtualiseringslösningar, gör nu även VMware en rad förändringar. Under mässan VMworld presenterades senaste versionen av Vsphere, 5.1. Den största nyheten är att man helt har slopat den gamla modellen för licenser. Från och med nu kommer kunder enbart betala för antal fysiska cpu i värdservern, och inte för virtuellt minne (vram) eller antal kärnor.

– I Vsphere 5.1 har vi gjort en hel del förändringar för att anpassa licensstrukturen till våra kunders önskemål, samt för att förenkla utrullningen av molnmiljöer, förklarar Fredrik Rynger, områdesansvarig för VMware i Norden.

Minnesgränsen borta
– Som bekant har vi tagit bort vram-begränsningen i Vsphere som infördes förra året. Samtidigt har vi inte heller några begränsningar på fysiskt minne eller antal kärnor per cpu som fanns i Vsphere 4. Det har helt enkelt blivit mycket enklare licensiera sin VMware-miljö. Fördelarna för kunden är att vi endast har en variabel på hur vi licensierar Vsphere, nämligen per cpu.

Thomas Jönsson är infrastrukturarkitekt på RTS, ett företag som specialiserat sig på virtualiseringslösningar. Han tycker att Microsoft och VMware gör helt rätt.

– De nya och enklare licensmodellerna är välkomna nyheter. Nu kan både konsulter och kunder enklare jämföra kostnader och mer fokusera på verksamhetsnyttan och vilken funktionalitet de egentligen har behov av i stället för att behöva vara ett matematiskt geni för att kunna räkna ut licenskostnaden för kunden.


Tomas Jönsson, RTS.

Hård framtid
Thomas Jönsson tror att VMwares förändringar kommer hjälpa dem att behålla greppet om marknaden, men att konkurrensen kommer bli ännu hårdare i framtiden.

– Microsoft har blivit betydligt bättre och kommer vara en större utmaning för VMware än vad de tidigare har varit. Ett område som jag tror Microsoft kommer dominera inom kort är utvecklingsmiljöer, med nya Visual Studio 2012 och dess inbyggda integration med Hyper-V och SCVMM via Lab Management. Jag är övertygad om att det är här Microsofts revolution kommer att ske. När utvecklingsföretag börjar kräva Hyper-V och SCVMM för att kunna utveckla sina applikationer snabbare och effektivare så kommer det vara lättare att även använda samma virtuella miljö för annat. Steg för steg så kommer Microsoft troligen vinna mark om inte VMware kommer igång med en egen integration mot Visual Studio 2012 Lab Management som är konkurrenskraftig.

Automatisa är ett måste
Fredrik Rynger på VMware tror att virtualiseringslösningar kommer fortsätta att vara efterfrågade i framtiden.

– Tillväxten i antal applikationer har aldrig varit lika hög som i dag. Det innebär att vi måste klara av de mest vanliga operationerna på ett mer effektivt sätt, för att vi också ska kunna klara av att hantera en fördubbling av antal applikationer i våra servrar i framtiden. Att installera en serverapplikation manuellt kommer om ett par år göras endast undantagsvis. Det kommer helt enkelt vara för dyrt att inte utnyttja automatisering.

I arenan: Microsoft mot VMware

Striden om virtualiseringsmarknaden har pågått i flera år. Microsoft har ofta pekat på att VMwares lösningar blir dyrare för kunden. VMware har slagit ifrån sig och menat att Microsoft medvetet ljugit och förvrängt fakta för att de ska passa deras egen agenda. VMware startade till och med en speciell ”Get the facts”-webbplats där man bemötte en rad av Microsofts påståenden.

Dessutom gav VMware ett oberoende undersökningsföretag, Principled Technologies, i uppdrag att göra en tco-undersökning (mätning av de totala kostnaderna för kund) där VMwares Vsphere jämfördes med Microsofts Hyper-V. Undersökningen kan läsas på tinytw.se/virtual