Fullt av småfunktioner
Zoho Docs har nog det mest mångsidiga utbudet av småfunktioner som man kan förvänta sig i ett kontorsprogram. Här finns hantering av fotnot, sidhuvud, sidnumrering, digitala signaturer och bokmärken i ordbehandlaren, dataimport från css och externa webbsidor och till och med makroinspelning och vba-programmering i kalkylprogrammet. Av någon märklig anledning har ordbehandlaren dock inte stilmallshantering, vilket kan ställa till bekymmer om man ska arbeta med långa dokument.
Google Docs har ett mer beskedligt funktionsutbud. Det duger gott för den som bara behöver grundläggande funktioner, men är ändå ett ordentligt steg uppåt från det spartanska Microsoft Web Apps. Dessutom har det en del intressanta extrafunktioner, till exempel som möjligheten att direkt infoga Youtube-klipp i dokument och presentationer, egenskapad grafik från ett verktyg direkt i appen, språköversättning med hjälp av Google Översätt och möjlighet att googla efter information i en sidopanel medan man jobbar.
Många i samma dokument
En mycket intressant funktion som alla onlineverktygen har, liksom också Microsoft Office 2010 om dokument är lagda i Sharepoint, är möjligheten för flera användare att samtidigt jobba i ett och samma dokument. När man som användare arbetar i ett dokument låses bara just det stycke man skriver i, inte mer. Andra användare kan se vem som är inne i dokumentet och vilken del de jobbar på. Det kan vara ett mycket smart och säkert sätt att samarbeta, i stället för att kämpa med olika versioner av dokument eller att en användare låser ett viktigt dokument under en lång tid. Det är bra både för säkerheten och för produktiviteten.
Rtf för att vara säker
En viktig fråga är hur väl programmen kan hantera dokument från andra system. Framförallt då ifrån Microsoft Office, men det kan även vara värdefullt att se om innehåll och formatering följer med korrekt i andra format.
Det mest säkra man verkar kunna göra om det här är ett orosmoment är att spara åtminstone alla textdokument som rtf, real text format. Du förlorar givetvis en mängd ibland nödvändiga funktioner, men de testfiler vi körde lästes och sparades hundra procent korrekt i alla program, förutsatt att rätt typsnitt fanns tillgängligt.
Men det är inget som man rimligtvis kan begära att slutanvändarna gör, och därför är stödet för Microsoft Office centralt. Det är Microsofts format företaget troligen får dokument i, så det gäller att kunna hantera dem.
Det är bara produkterna från Microsoft själva som kan öppna och redigera komplexa Office-dokument, både de gamla från Office 2000 (doc, xls, ppt) eller senare Office (docx, xlsx, pptx) med full bibehållen formatering. Även Iwork och Libre Office gör ett godkänt jobb och kan hantera de flesta stilar och funktioner som Microsofts program spottar ur sig – svårast har de med några av de mer avancerade funktionerna i Excel, och endast Libre Office kan öppna Excel-makron skrivna i vba. Där är kompatibiliteten inte heller hundraprocentig, men de flesta skript bör fungera. Zoho har som sagt vba-stöd, men att få den att köra skript i importerade Excel-filer verkar inte fungera.
Zoho och Google har mest problem med att korrekt importera och visa Microsoft-dokument. Google kan inte öppna och redigera dem direkt, utan de måste först konverteras till Googles egna format, vilket gör att man förlorar många element.
Molntjänster tar snart över helt
Tiden går fort ibland. Jag hade inte direkt några stora förhoppningar på det här testet. Kan en webbsida verkligen med framgång hysa ett komplext program som en ordbehandlare? Det var ett tag sedan jag senast på allvar tittade på webbaserade tjänster av det här slaget, och utvecklingen har gått i rasande fart. För 3–4 år sedan var snarlika webbtjänster kanske kraftfulla i funktion, men evinnerligt bökiga att jobba i. Med reservation för ett lite mer trögjobbat gränssnitt, och en och annan paus för att ladda funktioner och dokument, upplevs gränssnitten i webbapplikationerna i vårt test precis på samma sätt som ett lokalt program.
Program som molntjänster, alltså mjukvara som tjänst (software as as service, saas) står på gränsen till att ta över helt. Nästa Windows ska till exempel kunna strömma ut en fullständig Office-klient till vilken dator som helst. Så det är mycket möjligt att den här artikeln känns som en fossil redan nästa höst. Vi får se.