Det finns otroligt mycket att skriva om Windows 8, den här krönikan skrapar bara på ytan. Men innan jag sätter igång vill jag säga hej till Strejf som kommenterade på min förra krönika om Windows 8. Jag lovade dig att skriva en ursäkt och berätta hur fel jag hade om jag kom fram till att Windows 8 i själva verket var det bästa operativsystem jag någonsin testat. Att det slog både Windows 7 och Mac OS X med hästlängder och blev en större succé än Windows 7, både för konsumenter och privatpersoner. Det blir ingen ursäkt. Läs vidare så förstår du varför.

Och innan jag sätter igång vill jag också skriva ett stavfle. Så, nu har ni det på plats alla som vill leta fel. Nu kan ni gå direkt till kommentarsfältet och sätta igång och kommentera.

Sist men inte minst, innan jag sätter igång vill jag ge er med väldigt lite tid en sammanfattning: Windows 8 är snabbt. Men det är heller ingen stor grej, i synnerhet för oss som är att betrakta som någorlunda avancerade användare. Ni, liksom jag, kommer att jobba i Windows 8 på i stort samma sätt som i 7:an. Möjligtvis kommer ni att använda kortkommandon ännu mer.

Men nu börjar vi från början. Min jobbdator, en Lenovo x121e med en Intel 320 ssd på 120 gigabyte började må dåligt. Sjukdomsförloppet var hastigt och inga minnen gick att rädda. Men det gick rätt bra ändå, jag köpte en Samsung 830 ssd på 128 gigabyte och passade på att byta från Windows 7 Ultimate till rykande färska Windows 8 istället (som vår it-avdelning var vänliga nog att sanktionera, tack grabbar!).Rappt och rent

Installationen gick mycket snabbt, jag räknade ihop till ungefär 15 minuter för att få hela operativsystemet på plats från ett usb-minne, och den här känslan håller i sig. Windows 8 känns överlag rappt, både i uppstart och i menyer. Men, jag vill också tillskriva en god dos av detta till min nya snabba ssd-disk. Huruvida det nya gränssnittet är snyggt eller fult är helt och hållet subjektivt, men jag gillar det renare manéret kontra Aero. Startmenyn är en annan historia som avhandlas mer längre ner i den här krönikan.

Om jag ska fortsätta med just de positiva bitarna är säkerheten i operativsystemet bättre, som användare märker man ju inte av detta så mycket förutom att man nu "slipper" installera antivirus från en tredjeparts-leverantör, det finns på plats redan från start.

Aktivitetshanteraren är förbättrad och ger information på ett tydligare och enklare sätt, samma sak gäller fildialogen som äntligen fått sig ett ansiktslyft. Apropå aktivitetshanteraren så har jag inte behövt ta till den mer än en handfull gånger, få konstigheter och få krascher.

Sist men inte minst är kompatibilitet och drivrutiner något som funkar bra, åtminstone för mig. Den enda drivrutin jag har lite strul med just nu är för strömhantering, min lilla bärbara vaknar inte alltid ur sömnen på ett korrekt sätt vilket bland annat resulterar i att inloggningsskärmen är helt svart, men det funkar att logga in ändå. Gigabitnätverkskortet strular också efter sömnen, den går fortfarande i sömnfart och det enda sättet att väcka den är via omstart. Men det här är säkert något som kommer att fixas, den drivrutin jag kör en trots allt en beta. Värt att notera är även att vårt gamla ok Lotus Notes funkar utan problem även i Windows 8.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning