Vidare till gnäll-sektionen
Det finns en hel del att gnälla över och i mitt lilla dokument som jag fyllt på under de här två månaderna är antalet negativa punkter väsentligt fler än de positiva. Här är några axplock, högt och lågt:
- Nya gränssnittet och dubbla skärmar funkar inte bra för mig. Här tycker jag det märks att Microsoft inte haft detta i åtanke när man byggt Windows 8. Startskärmen är exempelvis något av ett lotteri när man kör dubbla skärmar, vilket jag gör när jag sitter vid mitt skrivbord. Ett tryck på Windowsknappen gör ibland att startskärmen hamnar på bärbara datorns skärm, ibland på den stora externa skärmen. Det här tycker jag sker till synes helt utan logik.
- Inställningsmöjligheterna tycker jag är ganska schizofrena i Windows 8. Kontrollpanelen finns kvar, så långt allt väl. Men det finns även inställningsmöjligheter i det nya gränssnittet och dessa är betydligt trubbigare. Det är inte heller alltid helt logiskt var man bör gå för att ändra en viss inställning. Det känns många gånger som att man har två operativsystem.
- I nya gränssnittet och i startmenyn saknar jag konstant visning av klocka och batterimätare. Möjligt att det finns någon inställning för detta, men jag tycker det borde vara standard.
- Messenger i nya gränssnittet är en spännande historia. Här visas nämligen inte alla dina Messenger-kontakter per automatik, de visas under en annan app som heter just Kontakter. Tog ett tag för mig att lista ut det här och kunna skicka meddelanden till folk. Förvirrat.
- På min bärbara, med "styrpinne", blir scrollfunktionen rätt irriterande. Här märker man att Windows 8 i mångt och mycket är gjort i pekskärmssyfte. Det känns helt enkelt lite segt och släpigt vid scroll, oavsett webbläsare.
- Kopplingen till Microsofts tjänster är tät. Visst, det går att välja och stuva om här. Men Hotmail och Skydrive finns där som standard och en hel del funktionalitet bygger på att man kopplar Windows 8 mot dem. Säkert jättebra för vissa, lite klaustrofobiskt för mig.
- Initialt när jag började köra Windows 8 var utbudet i app-butiken skrattretande, rätt många avdelningar var helt tomma. Men jag märker så sakteliga att det börjar dyka upp fler och fler appar. Vägen är dock lång kvar till konkurrenterna.
- Bildvisaren kan inte visa flera bilder i en serie, man måste ut varje gång och klicka på nästa bild för att komma vidare. Har letat en sväng utan att hitta en lösning på detta så det blev att installera min gamla trotjänare Irfanview istället.
Det finns mer på listan men jag nöjer mig så, det är helt enkelt en massa detaljer som vissa är oputsade, vissa man inte är van vid eller missar som inkörd Windows 7-användare.
Sammanfattningsvis tycker jag inte att det nya gränssnittet tillför någonting på en vanlig dator utan pekskärm. Den gör mig inte direkt mer produktiv eller effektivare i det jag gör, snarare tvärtom när jag jobbar med dubbla skärmar. På många sätt känns Windows 8 som två operativsystem, ett som är precis som vanligt i det, i stort sett, klassiska läget och ett annat som helt är byggt för att peka på. Den rappa känslan väger upp en hel del, men inte riktigt allt.
Överlag är ändå känslan: det var ingen stor grej!
Märker inte att det är 8:an
Bytet har inte varit i närheten så dramatiskt som jag tänkte mig. Nu ska ni ha i åtanke att jag spenderar närmare 90 procent av min tid i webbläsaren, en förändring av DEN hade varit stor för mig. Men ofta, i det dagliga arbetet, märker jag inte ens att jag använder Windows 8 istället för 7, Chrome ser liksom likadant ut eftersom jag föredrar att använda den klassiska varianten, inte Chrome via det nya gränssnittet. Överhuvudtaget ser jag ganska sällan det där nya gränssnittet.
För drygt två månader sedan kunde ni läsa min hårda dom över Windows 8. Utifrån de indikationer jag fått från läsare och annat branschfolk, tillsammans med mina egna slutsatser, tyckte jag att det såg mycket dystert ut för 8:an. Framför allt slog jag ner på två saker: det nya gränssnittet är anpassat att peka på och kommer att förvirra många vanliga, ointresserade och konservativa användare när det installeras på vanliga pc-maskiner. Dessutom har många företag precis rullat eller håller på och rullar ut Windows 7 och det krävs nästan oöverstigligt tunga argument för att påbörja en ny utrullning så här tätt in på. De argumenten har inte Windows 8.
Min åsikt i den frågan har inte ändrats. Windows 8 som en ersättning till Windows 7 på vanliga skrivbordsdatorer och bärbara ger de allra flesta företag väldigt lite och jag tror få anser det vara värt jobbet. Hur Windows 8 och RT presterar som pek-operativsystem är en helt annan fråga.
Hotet stavas byod
Det största hotet för Microsoft just nu stavas bring you own device (byod). Detta är trenden som redan nu fått jätten att bli groggy och mycket väl kan innebära en knock out om en rond eller två. Ett stort 8-argument för företag är nämligen en homogen miljö, samma operativsystem på allt från telefoner till stora arbetsstationer och servrar.
Det innebär i sin tur enklare administration, införanden av policys, utrullning av uppdateringar och applikationer och inte minst vid utveckling av egna applikationer. Homogenitet, ett argument som går rakt på kollisionskurs med den starka bring your own-trenden. Det ska bli intressant att se användarnas dom.
För egen del, om jag skulle stå inför valet mellan Windows 7 och 8 idag så skulle nog svaret bli för min vanliga bärbara, vilket som. För min stationära maskin hemma och om jag vill jobba med dubbla skärmar blir svaret idag bli Windows 7. Vad väljer du?