I samband med att det lanseras en ny Windowsversion brukar också pc-marknaden få en injektion, men det är långt ifrån säkert att så blir fallet med Windows 8. Flera analytiker menar att den nya versionen möjligtvis kan hålla marknaden flytande, men att den knappast kan återställa den till dess fornstora dagar.

– Dessvärre verkar det vara ganska osannolikt att Windows 8 är tillräckligt för att vända pc-försäljningen, säger Charles King, analytiker på Pund-IT.

Pc-industrin har haft det tufft under de senaste åren, inte minst på grund av den bromsande världsekonomi och det ökade intresset för mer trendiga produkter såsom surfplattor.

Många analytiker påstår att en del företag visserligen har avvaktat med att köpa nya bärbara och stationära datorer tills att Windows 8 lanseras, men en stor del av företagen har också i allt högre grad gått över till smarta telefoner och surfplattor.

Robert Enderle, analytiker på Enderle Group, är försiktigt optimistisk när det gäller Windows 8.
– Traditionellt sett bromsar marknaden in strax innan en lansering av ett operativsystem. Windows 8 kan hjälpa till att vända på saker och ting, men allt handlar om efterfrågan.

Patrick Moorehead som arbetar som analytiker på Moor Insights & Strategy är däremot inte fullt så optimistisk.
– Windows 8 kan hjälpa pc-försäljningen till en viss grad, men det är inte tillräckligt för att få fart på den usla ekonomin.

Charles King menar att Windows 8 till och med kan försämra pc-försäljningen.
– Windows 8 är så pass nytt och radikalt annorlunda jämfört med tidigare versioner att det kan ge upphov till lika mycket motstånd som nyfikenhet.

IDG News