Ortus Technology har producerat en skärm för 4k, eller ultra hd som standarden heter officiellt, med en nätt storlek på 9,6 tum.

Den japanska skärmtillverkaren Ortus Technology har visat upp en lcd-skärm med ultra hd-upplösning, det vill säga 3 840 x 2 160 bildpunkter, som endast är 9,6 tum stor. Det gör att skärmen helt klart står i kontrast till de gigantiska ultra hd-skärmar på 84 tum som utannonserats av LG och Sony.

Pixeltätheten ligger på hela 458 ppi, vilket är bra mycket högre än Apples Retina-skärmar på 326 ppi och därmed också mer än vad det mänskliga ögat kan uppfatta. Betraktningsvinkeln är 160 grader från alla riktningar.

Den som förväntar sig att se skärmen på en surfplatta får dock vänta eftersom Ortus skärm inte är avsedd för konsumentbruk. I stället tar den sikte på bland annat professionell videoutrustning och utrustning för läkarvården där riktigt högupplösta skärmar antingen är ett krav eller åtminstone mycket fördelaktigt.

Testexemplar av skärmen sägs finnas tillgängliga redan i november och Ortus kommer även att visa upp den under Electronista 2012-mässan i tyska München den 13-16 november.