Ett projekt som tyvärr blev ett doldisprojekt var den indiska månsatelliten Chandrayaan-1. Den skickades upp med en indiskbyggd raket, nådde Månen som beräknat år 2008 och gjorde högupplösta kartor av månytan, karterade mineralförekomster och störtade en liten sond mot ytan, som filmade hela nedfärden. Men det finns mycket mer och många fler att berätta om.
Låt mig därför berätta historien om Rajeeb (Raj) Hazra en indisk universitetsstudent från Calcutta som idag är Intels chef för teknisk databehandling och chef på Intels superdatordivision (High Performance Computing). Jag mötte honom vid superdatorkonferensen ISC 2012 i Hamburg.
Elektroteknikfakulteten vid Jadavpur University. Universitets logotyp föreställer en lampa med tre lågor omgiven av lotusblad. Lampan representerar kunskapen, de tre lågorna intellektuell träning, utveckling av känslor och fantasi, och andlig utveckling. Lotusbladen representerar de sköna konsterna och kulturen. Bild: Gourav Ghosh.
-– Jag tog kandidatexamen 1987 på Jadavpur University i Calcutta, ett regionalt universitet. När jag började på universitetet 1983 fanns inte datalogi på läroplanen. När jag kom in på Jadvapur-universitetet var jag bara den andra eller tredje årskullen studenter som fick läsa datalogi och det gällde i stort sett för alla andra indiska universitet då. Datoranvändningen började ungefär vid denna tid och huvudanvändarna var matematiker och fysiker som fått sin utbildning i USA, som återkommit till hemlandet. Det var en spännande tid av experiment då undervisningsväsendet i Indien försökte förstå hur man skulle undervisa i datalogi.
Dessutom var persondatorer mycket dyrbara då och det var svårt att lära ut datalogi utan att ha så många datorer. Vi hade bara begränsad åtkomst till en stordator som i princip försörjde hela östra Indien och 100-120 studenter fick dela på 10 PC. Det är fantastiskt hur snabbt det har gått de senaste tjugo jag inte varit i Indien.
Indien är väldigt starkt på teoretisk vetenskap eftersom vi inte haft så många datorer, ungefär som Ryssland. Vi fick lösa integraler på analytisk väg. Detta har varit en fördel för Indien när ny teknik kommit in, för kunskaper om grundläggande matematik har snabbat upp utvecklingen inom exempelvis styrsystem.
Bild: College of William & Mary, Virginia, USA.
-– Som många andra indiska studenter flyttade jag till USA år 1987 för att kunna ta magisterexamen och doktorera i datalogi och hamnade på College of William & Mary i Virginia. Jag har alltid varit matteentusiast och ville hitta någonstans att jobba där matematik användes i praktiken.
Jag tog min PhD och examen och lämnade college 1994 och efter ett par år på Lockheed Martin fick jag chansen att jobba på NASAs Langley Research Center i Hampton i Virginia, på deras Athmospheric Sciences Division (avdelningen för atmosfärsstudier). Det var fantastiskt, för där sysslade vi med komplexa matematiska modeller för hur utbredning av långvågig IR-strålning i atmosfären, eller utbredning i rymden, går till. Helt enkelt fysikaliska problem som kördes på väldigt stora datorer, som jag tyckte var spännande. Och skalan var enorm. Medan jag jobbade där, skickade NASA upp flera jordresurssatelliter och det var omvälvande att få tillgång till allt satellitdata.