En vidtunnel vid NASA Langley Research Center. Det var bland annat där simulatorn för månlandningarna fanns. Bild: NASA.
-– Jag är fascinerad av databehandling för att jag ser det som en möjlighet att gå vidare. Visst, på Intel sysslar vi med databehandling, men mina tidiga erfarenheter gör att jag ser det som en möjlighet att gå vidare. Vad man går vidare till måste vara klart utstakat. På NASA var detta kristallklart. På avdelningen för flödesdynamik konstruerades nya flygplansvingar, eller också övervakade man atmosfärens tillstånd.
Detta att kunna använda datorer för att nå ett slutligt kunskapsmål berörde mig väldigt kraftigt och det har aldrig lämnat mig.
Jag kom till Intel 1995 och har sedan dess samlat på mig 16 patent. Inom signalbehandlingen använder man datorer för fourieranalys, i avsikt att exempelvis förbättra en brusig bild, eller för att hitta information eller mönster i bilder. De flesta av mina 16 patent handlar inte bara om bildkodning, utan även om nya matematiska metoder, eller bildkomprimering och -avkomprimering, och även om hur man får ut semantisk information ur en bild, såsom objektsbaserad mönsterigenkänning. Matematiska problem som bara kunde lösas eftersom jag fick jobba tillsammans med skärpta människor som byggde Intels bästa datorbaserade verktyg.
Intel SDK-85 i färdigbyggt skick. Man fick löda ihop byggsatsen själv. Bild: Intel.
-– Den första dator jag byggde, byggde jag i Indien. Det var med en 8085-processor, i en utvecklingssats kallad SDK-85. (Här instämmer undertecknad ljudligt. Jag gjorde detsamma.) Den hade ett enkelt numeriskt tangentbord och alla program fick matas in som hexadecimal kod. Den kunde bara klara enkla problem, men jag tyckte den var väldigt användbar.
På Intel fick det gott om duktiga människor som kan fixa det mesta. Jobbkulturen är annorlunda, mera innovationsdriven än på NASA. När jag var klar med doktorsavhandlingen fanns det alltid något nytt att kasta sig över. De första 12 åren satt jag på Intels laboratorier och det var väldigt stimulerande för vi fick alltid i uppdrag att utforska någonting omöjligt, eller att få något tidigare otänkbart att fungera.
En teraflkop på ett kort, med Intels nya Phi, det går undan!
-– Den senaste fem åren har jag arbetat på affärsavdelningen, där det finns en hel uppsättning nya intressanta problem. Inte bara kring vad man kan bygga eller forska i, utan dessutom hur marknaden förändras, och framför allt, hur den ständiga utvecklingen faktiskt kan bli till något användbart på marknaden.
Jag har faktiskt aldrig bytt företag, efter NASA, för det har aldrig behövts. Så fort jag haft en kul idé har jag fått utforska den.
-– Min livshistoria är inte unik på något sätt, men jag vill att den ska fungera som inspiration för någon annan Raj Hazra i Indien som undrar hur hans framtid kommer att gestalta sig. Jag vill bara säga: Om jag kunde göra det, kan du också, avslutar Rajeeb Hazra.
Undertecknad känner sig upplyft av att ha intervjuat en stor tekniker som faktiskt ägnar sig åt hur man ska kunna använda nya uppfinningar inom datorområdet, praktiskt, ute bland folk. Titta bara på hans specialistområden på LinkedIn: signalbehandling, datorseende, systemprogrammering, företagsstrategier och superdatorer.
Andra succéer
Succéberättelserna om entreprenörer i västvärlden duggar tätt, men det är färre från exempelvis Afrika. Därför är det desto roligare när man hittar en sådan. Här är en berättelse om studenten Muhammed Jah i Gambia som insåg att det fanns behov av enkel datorutbildning, som WordPerfect och Excel, inte fattade varför man skulle behöva kalla in folk från Europa för en så enkel grej, och fyllde luckan. Idag är han framgångsrik affärsman med betydligt fler intressen än bara utbildning.
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18602723
Eller titta på exemplet Redbus, ett par indiska IT-tekniker som tyckte det var konstigt att man inte kunde beställa bussbiljetter via Internet i Indien, när det gick bra att boka flygbiljetter. Det var organisation som behövdes. Så år 2005 skrev de ett bokningssystem och idag har företaget Redbus fler än 4000 anställda. På bara sju år.
http://www.bbc.co.uk/news/business-17032907
Här börjar min artikelserie om Chandrayaan-1 som skildrar hela färden:
http://www.idg.se/2.1085/1.187364/indien-ger-sig-in-i-rymdkapplopningen
Läs mer
Jadvapur University: http://en.wikipedia.org/wiki/Jadavpur_University
Langley Research Center: http://en.wikipedia.org/wiki/Langley_Research_Center