Virusskyddsprogram från något av de stora säkerhetsföretagen har länge varit nästintill ett måste på Windowsdatorer. Men om all säkerhet som behövs skulle implementeras i operativsystemet, då har väl tredjepartslösningarna spelat ut sin roll?

I Windows 8 ställs frågan på sin spets. Många menar att just den kraftigt förbättrade säkerheten är den viktigaste nyheten i Windows 8. Jonathan James är säkerhetsexpert på Atea. Han hävdar att Windows 8 kommer påverka marknaden för säkerhetslösningar.

– Jag tror definitivt att Windows 8 med allt vad det erbjuder i form av Smartscreen, ryktesbaserad prövning av url:er, filsystemsfilter, nya Windows Defender och mycket mer kommer att göra relativt stort avtryck på marknaden för produkter mot skadlig kod. Men det kommer säkerligen dröja några år i och med att de flesta organisationer fortfarande rullar ut Windows 7 och kommer fortsätta med det en tid framöver.

Tillverkarna ligger efter
Han menar att frågan man bör ställa sig är varför virusskyddsföretagen inte själva utvecklat skydd som fungerat på motsvarande sätt redan.


Jonathan James, Atea.

– Marknad tar redan i dag stryk av Microsofts Forefront-alternativ, och mer lär det bli när Windows 8 införs.

– Jag är benägen att kalla en stor del av antimalware-industrin för fegisar. Det finns i dag rätt stora möjligheter att implementera en högre grad av intelligens och skydd på antimalware-sidan, men jag tror att för mycket energi koncentrerats på marknadsföring och molnsatsningar, och att för lite energi lagts på användarupplevelsen och intelligensen i produkterna, säger Jonathan James.

Från Microsofts håll är man försiktig med att uttala sig innan Windows 8 officiellt släppts till försäljning 26 oktober.

– När det gäller inbyggt antivirus i Windows 8 anser jag att det kommer hjälpa alla på internet, säger Magnus Lindkvist, säkerhetsspecialist på Microsoft.


Magnus Lindkvist, Microsoft.

Många struntar i virusskydd
– I dag är det tyvärr alldeles för många som struntar i eller glömmer att installera ett antivirusprogram. En del kommersiella antivirus bjuder på en testperiod och om användaren inte väljer att fortsätta prenumerationen så har man inte längre ett fullgott skydd. I Windows 8 har användaren möjlighet att själv välja vilket antivirus de vill ha och de som inte aktivt väljer en antiviruslösning kommer dock vara skyddade av det fullgoda antivirus som finns inbyggt.

– För företagsmiljöer så kommer Secure Boot i kombination med UEFI samt uppgraderade bitlocker ta säkerheten till nästa nivå. Värt att nämna är också den nya sandboxtekniken, alltså det som kallas app containers, som främst berör utvecklare, säger Magnus Lindkvist.

Windows har aldrig varit säkrare

Det här är några av de nya säkerhetsfunktionerna i Windows 8:

Secure Boot
: Funktionen bygger på den öppna standarden uefi, unified extensible firmware interface, en specifikation för att göra Windows otroligt resistent mot skadlig modifiering innan systemet startats.

Early-launch anti-malware: Utökar Secure boot-skyddet genom att ett antimalware-program laddas innan den skadliga koden kan ta kontroll. Tidigare kunde skadlig kod ”avbryta kedjan” och ta sig in före operativsystem eller skyddsprogram.

Smartscreen: Filter för att söka efter misstänkt skadliga beteenden, baserat på applikationers och webbplatsers rykte. Introducerades i IE8 och var betydligt förbättrat i IE9 och IE10, men det skyddet tillämpades inte på samma sätt över hela användarupplevelsen. Nu är Smartscreen utökat till hela operativsystemet – när du kör Windows 8 och Windows Server 2012 får du automatiskt Smartscreen-skydd på varje nedladdning i nätverket.

Dynamisk åtkomstkontroll: Enkelt uttryckt är det här en steroidpumpad variant av det gamla Windows åtkomstkontroll (fil- och mappbehörigheter). I den gamla modellen kan du begränsa åtkomsten endast utifrån användare eller grupper. Men med Windows 8 och Windows Server 2012 kan du tillåta eller neka åtkomst baserat på nästan vilka krav eller attribut du vill, och för allt som lagras i ett AD.

PC Refresh och Reset: En enklare och snabbare systemåterställning. Du kan välja mellan att återställa allt till ett oskrivet blad eller spara dina inställningar och data. Du kan göra det här även i tidigare versioner av Windows, men på ett långsammare och omständligare sätt.