passware kit

I Passware Kit finns funktioner för att samla in information, låsa upp filer,
undersöka krypterade filsystem och ta bort lösenord i Windows.

Dagens företag behöver hantera många hemligheter. I TechWorld 7/2012 testade vi några olika verktyg för skötsel av inloggningsuppgifter och lösenord, men det räcker inte. Personal slutar och hemligheter kan förstöras – it-avdelningen behöver ha full kontroll, och kunna låsa upp en användares datorer och filer.

Söker efter låsta filer
Vi låter Passware Kit söka efter filer på datorn som på olika sätt är låsta. Sökningen går snabbt, och för de filer som hittas får vi en bedömning om hur svårt skyddet är att knäcka. För vissa filtyper finns kända svagheter, men för vissa får programmet i stället pröva olika lösenord, en procedur som blir svårare ju längre lösenordet är.

En styrka hos Passware Kit är hur smidigt det är att använda flera processorer samtidigt för att pröva lösenord.

"Passware har en egen molntjänst kallad De­cryptum för att mycket snabbt knäcka Office-filer."
ta bort lösenord i windows

Vi använder Passware Kit för att ta bort lösenordet för en av användarna på en Windowsmaskin – det fungerar utmärkt.

Upp till 2 000 maskiner
Programmet kan använda grafikprocessorer, lokala maskiner samt maskiner i Amazons molntjänst EC2. I vårt test får vi dubbel prestanda när vi går från en till två enheter. Programmet stödjer upp till 2 000 lokala maskiner.

I EC2 finns en kraftig beräkningsmaskin med två fyrkärniga Xeon-processorer och två grafikprocessorer som färdig konfiguration till Passware Kit. Upp till åtta instanser av maskinen kan användas. Tyvärr har programmet inget bra sätt att testa att kopplingen till EC2-maskinerna fungerar.

Passware har en egen molntjänst kallad Decryptum för att mycket snabbt knäcka Office-filer – den ger mycket bra prestanda för det arbetet.

Enligt Passware kan programmet knäcka olika krypterade filsystem som Filevault2, Bitlocker och True-crypt på några minuter. Det kräver dock att programmet har en kopia av datorns arbetsminne från den maskin där filsystemet är upplåst.

Programmet kan bara läsa ut minnet ur datorer som har en Firewire-anslutning. I våra tester fungerar det inte speciellt bra mot nyare Mac-datorer eftersom Apple begränsat möjligheten att läsa ut minnet via Firewire.

knäckt fil en maskin

På knappt tre minuter har programmet hittat lösenordet och knäckt vår skydd­ade Word-fil.

knäck fil två maskiner

Vi försöker knäcka ytterligare en Word-fil. Den här gången använder Passware Kit två maskiner samtidigt för att pröva olika lösenord.

Decryptum öppnar wordfil

Molntjänsten Decryptum har hittat lösenordet. Eftersom vi inte betalat för tjänsten får vi inte se lösenordet, men en liten del av innehållet i filen.

Hittar inte lösenordet
Vi hjälper programmet på traven och skapar en kopia av arbetsminnet från en Mac där det finns ett öppnat filsystem skapat med Truecrypt. Manuell sökning visar att användarens lösenord och lösenordet till filsystemet finns i kopian. Men Passware Kit hittar inga lösenord.

I Windows går det bättre. Efter en dryg minut har programmet hittat lösenordet och skapat en dekrypterad kopia av filsystemet. Däremot anges inte vilket lösenordet var. Passware Kit har stöd för att låsa upp användarkonton på en Windowsmaskin. När vi testar går det utmärkt att låsa upp och även återställa lösenord.

TechWorlds slutsats
Passware Kit är ett lättanvänt program som är duktigt på att hitta låsta filer och sparade lösenord. Programmet gör det smidigt att använda olika datorresurser för att knäcka lösenord. Men det finns ingen magi, ingen hemlig, unik metod i programmet. I många fall kan det bara pröva olika lösenord.

Behöver du ofta knäcka lösenord är Passware Kit ett bra val. Men om du i första hand behöver kunna öppna Windowsdatorer där lösenordet försvunnit finns mer prisvärda alternativ.

Mer säkerhet!

På nätet testar vår expert en lösenordshanterare från Seclave. Kolla in tinytw.se/ seclave2012

Fakta

Produkt: Passware Kit Forensic
Produkttyp: Lösenordsknäckare
Tillverkare: Passware
Kontakt: www.lostpassword.com
Operativsystem: Windows
SystemKrav: 1 st 1 GHz-processor, 512 MB ram
Cirkapris: 7 000 kronor

+ Bra på att hitta skyddade filer och kontoinformation. Kan låsa upp många typer av filer.
- Förmåga att snabbt låsa upp krypterade filsystem bygger på antaganden som ofta inte stämmer. Dyrt om du inte behöver knäcka många filer.

BETYG
Funktionalitet: 15 av 25
Prestanda: 15 av 25
Användarvänlighet: 20 av 30
Prisvärdhet: 10 av 25

TOTALT: 60 av 100