Han är 41 år gammal, utbildad fysiker och vill bygga ett växthus på Mars. Utan vidare läsning tror jag många skulle säga att beskrivningen passar in rätt bra på en nörd. Nu till vidare läsning:
Året är 1999 och den då 28-årige Elon Musk har precis blivit miljardär. Zip2, bolaget han startat tillsammans med sin bror Kimbal, har sålts till Altavista. Fyra år tidigare hade Musk, efter bara två dagar på Stanford, hoppat av studierna för att jobba med Zip2 i stället. Ett smart val.

Ännu smartare var det att ytterligare ett år senare, genom en fusion, grunda Paypal. 2002 såldes även det bolaget, då till Ebay, för drygt tio miljarder svenska kronor.

Så vad hände nu? En 31-årig multimiljardär med examen i både fysik och ekonomi och ingenting att göra. Smart som han är hade han ju redan börjat fundera över den saken. Fyra månader innan Paypal såldes hade han startat Space Exploration Technologies, mer känt som Spacex. Elon Musk ville nu upp i rymden, vilket också det visade sig vara utomordentligt smart.

Den 25:e maj i år blev Spacex historiskt. Företagets Dragon-kapsel blev första kommersiellt byggda farkost att docka med den internationella rymdstationen ISS. En ny era inom rymdfarten såg dagens ljus och något hände som vi ännu inte kan förutspå storheten i. Och nu vill alltså Musk bygga ett växthus på Mars.

Samtidigt, betydligt närmare jordytan, i ett litet land nära polcirkeln står det att läsa i en ordbok:
nörd s. -en, -ar (ibland nedsättande) enkelspårig och
löjeväckande person, tönt.

Ja, du läste rätt: löjeväckande. Tönt! I en tid då våra största tänkare som skapar de mest samhällsomvälvande produkterna – Gates, Jobs, Bezos, Lans, Nakamura, Zennström, Ek, Musk – är nördar hela bunten.

Men de är nördar därför att de är extremt insatta, brinner för vad de gör och vågar sikta in sig på ett, för vissa helt orimligt, mål utan att vika en tum. De älskar datorer, teknik och vetenskap, de har små muskler, stora hjärnor och de förändrar världen.
Det är måhända en liten, kanske till och med småaktig, sak att vilja ändra en beskrivning i en ordbok. Det är måhända en stor, kanske till och med symbolisk, sak där några textrader betyder ett historiskt skifte och ett nytt synsätt.

Jag kan stolt säga att Elon Musk är en av mina idoler. Han är också en riktig nörd, precis som jag och troligen du. Det är dags att skriva ny historia. Höj din röst för alla oss nördar på
Nörduppropet.se!

Fakta

  • Bäst just nu: Copenhagen Suborbitals. Icke vinstdrivande och med öppen källkod ska de skicka ut en människa i rymden. Nördigt.
  • Sämst just nu: Låter klyschigt men: Tiden. Hur ska jag hinna plugga till cissp, lära mig Python och göra Sveriges bästa it-magasin samtidigt? Tips mottages tacksamt.