Det finns tre huvudsakliga spelare på marknaden för vdi. Vi har installerat deras senaste produkter för klientvirtualisering och ställer dem mot varandra i ett test för att se vilken vi tycker är bäst.

Alla tre produkterna klarar av de mest grundläggande kraven, till exempel automatisk hantering av att skapa och ta bort klienter och möjlighet att skapa både dynamiska och statiska vdi-klienter.

"Dynamiska klienter innebär att du enkelt kan ersätta användarnas vdi-klienter med nya på bekostnad av flexibilitet för användaren. "

Kostar i flexibilitet
Dynamiska klienter innebär att du enkelt kan ersätta användarnas vdi-klienter med nya på bekostnad av flexibilitet för användaren. Det här passar bäst om it-miljön är hårt kontrollerad. Statiska vdi-klienter påminner mer om fysiska i och med att användaren alltid har sin egen fasta klient som man kan installera egna produkter i.

Det finns en hel del som skiljer konkurrenterna åt, så häng med på en genomgång produkt för produkt.

Scenario

Vi tänker oss här ett företag med cirka 100 anställda som vill gå över till en vdi-baserad klientmiljö. Företag­et använder i dag Vsphere som virtualiseringslösning. Enkel administration och låg kostnad är viktiga parametrar. Företaget använder Windows för det mesta, men det är en fördel om man kan nå sin vdi-klient från flera olika operativsystem och enheter.

VMware View 5.1


VMware är i dag den största leverantören av virtuella miljöer genom sin produkt Vsphere. Företaget har sedan länge insett det smarta i att använda samma miljö för att också få en effektiv klienthantering, och är nu uppe i version 5.1 av sin vdi-produkt View.

View fungerar endast tillsammans med Vsphere. Med tanke på att de flesta i dag använder Vsphere är det kanske inte något stort problem, men det känns aldrig bra att bli inlåst till en leverantör oavsett vilket område det handlar om.

I vårt test utgick vi från en befintlig miljö baserad på Vsphere 5.0 och vi skapar där en virtuell server som vi vill använda som anslutningsserver.

Installeras var som helst
View består av två olika delar. Den ena kallas Composer och installeras traditionellt på den server där Vsphere-mjukvaran Vcenter ligger, även om VMware i version 5.1 gjort det möjligt att lägga den på annan plats. Composer är den del som genomför de faktiska operationerna på Vcenter-servern, till exempel att skapa och ta bort vdi-klienter.

Den andra delen är anslutningsservern, som vi installerar på vår nya virtuella maskin (vm). Installationen är rättfram och enkel, förutom att vi måste ladda hem och installera SQL Servers adminprogram SQL Studio för att skapa en databas för Composer innan vi kan börja installationen. Vi loggar sedan in i View via webbläsaren och knyter ihop anslutningsservern med Composer.Här har vi anslutit till View med en Ipad. Det är en skön känsla att kunna fortsätta arbeta med samma dokument från flera olika enheter som var och en kör olika operativsystem.Vi kan använda en ram-cache i Vsphere för att minska trycket på lagringslösningen.När man skapar en pool i View kan man göra massor av inställningar för grafiken.Administrationen i View görs enbart med webbläsare. Miljön är logiskt och enkelt uppbyggd.

Vi slipper Sysprep
Som första steg skapar vi en ny Windows 7-vm och installerar View-agenten i den. Vi gläds här åt att vi inte behöver köra Windowsprogrammet Sysprep på mallen – vi kan utveckla och använda samma mall hur länge som helst på ett bekvämt sätt, till skillnad från med Sysprep, då man bara kan återställa aktiveringstimern tre gånger.

View kan hantera både statiska och dynamiska pooler. Vi börjar med att skapa en dynamisk pool där vi pekar ut vår mallklient och får svara på frågor om hur vi vill att vår pool ska vara konfigurerad, till exempel om användarna ska ansluta med pcoip eller rdp och om vdi-klienten automatiskt ska kastas och ersättas med en ny varje gång användaren loggar in.

Också statiska pooler är enkla att skapa och även om de tar större plats eftersom de inte använder länkade kloner är det den lösning som mest påminner om en traditionell klientmiljö – det gör statiska pooler till ett bra insteg i en vdi-lösning.

Först kopia, sedan klon
När poolen är på plats kan vi se hur Vcenter först skapar en kopia av vår mallklient och sedan en länkad klon till den för att spara plats.

När allt är klart ser vi i View att vår klient fått statusen ”Available” och vi provar att ansluta från en pc. Det fungerar bra och vi kan utan problem aktivera Aero-stöd i vår vdi-klient. Vi kan därefter modifiera vår mall och sedan uppdatera hela poolen till att baseras på den nya mallen, en operation som VMware kallar för recompose.

Pcoip-protokollet är effektivt och gör att det går snabbt och lätt att arbeta med vdi-klienten. Om vi använder lite sämre bandbredd, till exempel via mobiltelefon, ser vi att skärmen liksom uppdateras efter hand till att se ut som vanligt, men under normalt användande är det inget man tänker på, och det fungerar över förväntan även med bara några hundra kilobit i bandbredd.

Paddan fungerar fint
Vi laddar sedan ner en Ipad-klient och ansluter med den till vår lösning. Det fungerar fint. Även om vi inte har någon Mac i närheten vet vi att det finns en klient även till den. Vi uppskattar verkligen det stora stödet för olika enheter, det ger användarna frihet.

En svaghet i View är att produkten bara kan erbjuda fulla skrivbord och inte enstaka applikationer, något både Citrix och Microsoft klarar av.

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: View
Tillverkare
: VMware
Version: 5.1
Kontakt: vmware.com/view
Pris: 1 750 kr per samtidig anslutning
Klientstöd: IOS, Andriod, Windows, Mac, Linux
Primärt skärmprotokoll: PCoIP
Publicera applikationer separat: Nej

+ Enkel integration i befintlig Vsphere-miljö. Klient finns för många platt­formar. Lättanvänt gränssnitt.
- Funkar endast med Vsphere. Kan endast publicera fullständiga skrivbord.

BETYG
Installation 8 av 10
Administration 16 av 20
Prestanda 20 av 30
Integration 34 av 40

TOTALT: 78 av 100

Produkt: VDI Role i Windows Server 2012
Tillverkare: Microsoft
Version: 2012
Kontakt: microsoft.com/vdi
Pris: "Gratis"*
Klientstöd: Windows
Primärt skärmprotokoll: RDP
Publicera applikationer separat: Ja
* Ingår i Windows Server-licensen, som krävs för alla produkter i testet.

+ Ingår i en produkt som du troligen ändå har. Enkel administration för den som är van vid Windows. Kan publicera enstaka applikationer.
- Klient endast för Windows. Du måste köra Sysprep på mallen. Fungerar endast med Hyper-V.

BETYG
Installation 10 av 10
Administration 13 av 20
Prestanda 15 av 30
Integration 15 av 40

TOTALT: 53 av 100

Bäst i testProdukt: Xendesktop
Tillverkare: Citrix
Version: 5.6 FP1
Kontakt: citrix.com/xendesktop
Pris: 1 360 kr per samtidig anslutning eller 660 kr per användare eller enhet
Klientstöd: IOS, Andriod, Windows, Mac, Linux, Blackberry, Java, HTML5
Primärt skärmprotokoll: ICA
Publicera applikationer separat: Ja

+ Fungerar med Vsphere, Hyper-V och Xenserver. Klient finns för många plattformar. Mycket bra skärmprotokoll.
- Stökigt gränssnitt. Lite snårig installation och agentkonfiguration.

BETYG
Installation 7 av 10
Administration 13 av 20
Prestanda 22 av 30
Integration 37 av 40

TOTALT: 79 av 100