Fakta
Namn: Christoffer Andersson.
Ålder: 26.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Gör: Konsult och rådgivare på Enfo Zipper. Hjälper större organisationer och företag med ”hälsokontroller”, migrering och konsolidering av Active Directory med mera.
Bäst just nu: En debugger för Isass.exe/dsamain.exe och min katt Molle.
Sämst just nu: Regn, kyla, snö och att vissa fortfarande år 2012 behöver migrera från NT4.
Ser fram emot: Nästkommande helg.
Hur kom du in på teknik och it?

– Det var egentligen via skolan där vi började arbeta med datorer. Jag höll på hemma också, jag pysslade en del med att göra hemsidor och sådant. Innan dess hade jag bara använt datorn till att spela spel. Sedan blev jag mer intresserad av hur allt fungerade och hängde ihop. Det var precis i skiftet mellan Windows 3.11 och Windows 95.

Jag minns att jag blev väldigt intresserad av hur det fungerade i skolan, där man kunde gå till vilken dator som helst och logga in med ett användarnamn och fick med sig sina inställningar och sin profil. Där föddes väl det intresse för katalogtjänster som jag har än i dag. På den tiden var det oftast Novell.

Hur utvecklade sig intresset? Studerade du vidare?

– Nej, det var främst intresset som fortsatte utvecklas. Sedan fick jag tag på en skiva med Windows 2000 Server precis när det hade släppts. Jag fick höra att det fanns en bättre webbserver i det systemet, så det var därför jag installerade den. Sedan började jag klicka runt och installera fler roller och funktioner och körde den som min primära arbetsstation. Jag satt och spelade på den, men körde serveroperativet i bakgrunden. Jag satte upp ett litet nätverk hemma och pysslade ganska mycket med det.

Det ledde till att jag fick börja hjälpa till med it-relaterade saker hemma hos folk jag kände och på några mindre företag. Samtidigt började jag använda forum på nätet för att lära mig mer. Det här var ganska tidigt, jag var inte mer än 13–14 år.

Jag började också gå på många fysiska seminarier, som de inom Microsofts Technet. Det är ju inte mycket sådant nuförtiden, när tekniken utvecklats. Vilket är lite synd, eftersom det var ett väldigt bra sätt att komma in i it-branschen och skapa kontakter. Det blir inte riktigt samma sak när man kopplar upp sig i en videokonferens.

Vad är dina huvudsakliga arbetsområden i dag?

– Jag jobbar som konsult och har en rådgivande roll främst vad gäller katalogtjänst och Active Directory. De vanligaste uppdragen jag har är stora migreringsprojekt, stora utrullningar och att vi åker ut och gör hälsocheck av system.

Vad tror du själv att det är som lockat dig till det yrke du har i dag?

– Jag tycker att det är otroligt intressant och utvecklande att saker förändras väldigt snabbt, det är något som passar mig väldigt bra. Sedan är det också ett ganska fritt arbete, beroende på hur man lägger upp det. Jag har kunnat planera min egen tid ganska fritt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning