Björn Ramqvist, systemkonsult på Atea i Örnsköldsvik, kommenterar:

– Gränssnittet Metro innebär för många en stor omställning från vad vi tidigare är vana vid, och det är på både gott och ont. Microsoft står inte oberörd av pekplattornas framgångar, och med Windows 8 försöker man förena både traditionell pc och pekplattor i ett och samma koncept. Det är i min mening ett högt risktagande, men jag tror att Microsoft kommer att lyckas bra.

– Så här lång reagerar kunderna allra mest på Metro och det faktum att den traditionella startmenyn är borta. Samtidigt är gränssnittet mer intuitivt och jag tror att många företagskunder komma att uppgradera i takt med att pekplattor med Windows 8 och telefoner med Windows Phone 8 kommer ut i organisationen.

– Det som har hänt under skalet kan säkerligen tilltala de it-organisationer som ska hantera dessa klienter. Där finns en enorm flora av förbättringar som inte minst märks på dess syster Windows Server 2012. Troligtvis kommer vi inte se samma drivkraft i uppgraderingar som från Windows XP till Windows 7, utan snarare en gradvis förändring.