Sedan Intel presenterade sina första strömsnåla Xeon-processorer 2006 har företaget gradvis lyckats minska effektförbrukningen varje år – inte minst tack vare krympta tillverkningsprocesser. Den mest energisnåla Xeon-modellen i dag har en effektförbrukning på 17 watt.

Företaget släpper nu en ny serie energisnåla Atom-processorer avsedda för datacentret, som med en effektförbrukning på sex watt ska ta sig an det växande hotet från Arm-baserade serverprocessorer.

Den nya Atom S1200-produktfamiljen består av tre olika modeller med frekvenser som spänner från 1,6 till 2,0 gigahertz. Den långsammaste modellen drar 6,1 watt medan den snabbaste har en förbrukning på 8,5 watt.

Processorerna ska vara fyllda med de funktioner som efterfrågas i datacentret, så som 64-bitarsstöd, virtualiseringsfunktioner, inbyggd minneskontroll med stöd för upp till åtta gigabyte ddr3-minne samt ecc-stöd. Samtliga modeller har två fysiska kärnor och fyra trådar.

Enligt Intel används deras nya Atom S1200-processorer redan av ett 20-tal nya produkter från en rad olika företag, bland annat Accusys, Dell, HP, Huawei, Quanta och Supermicro.

Atom S1200 som är redo för leverans redan i dag kostar cirka cirka 360 kronor styck vid köp av minst 1000 enheter.