Next Generation Threats på Tekniska Museet i september var en riktigt otäck föreställning. Nog trodde man att man hade koll på det mesta otrevliga som händer på internet, men de olika talarna smällde av en mängd nya skrämskott och det var helt logiskt att påsen som var och en fick med sig hem innehöll en virusskyddsprodukt.

Mikko Hyppönen från F-secure inledde dagen med en bild på en cowboy i ett moln av krutrök och på den vägen fortsatte det hela dagen.

Alla tog upp konsumentiseringen som en stor fara, när företag börjar förlita sig på konsumentlösningar, som Dropbox, med dess inbyggda svagheter. Byod, bring your own device, är samma sak, när företagen helt enkelt saknar förmåga att hålla ordning på alla bångstyriga apparater. Och ändå har vi byod här, nu.

Varför begå cyberbrott, när någon annan kan göra det åt dig? Caas, crime as a service, databrott som molntjänst är det nya. Beställ en demo, testa och se om du tycker om det och betala när du bestämt dig, eller betala lite till och låt någon annan göra det smutsiga jobbet och bara skicka rapporter om hur det går. Du trodde kanske att Tor var säkert? Så trodde också ett antal ambassader, som använde tjänsten i stället för krypterade tunnlar men i stället stötte på caas. Man tänkte sig åtminstone att diplomater borde förstått, men nej …

Alla känner givetvis redan till alla faror och spridningsmetoder, men vi tenderar att förtränga dem. När de radas upp rakt i fejset av talare efter talare, kända kriminella visas upp och vi får höra hur de stjäl pengar från stora och små internetanvändare och köper fastigheter och flotta bilar och till och med skryter om det, då bryter kallsvetten fram.

Dagen efter kom nyheten om att Gottfrid Svartholm Warg kan ha haft tillgång till Skatteverkets data i flera år. Då undrar man först och främst vad Skatteverket pysslar med. De hade behövt vara med på Next Generation Threats och få lite chockterapi.

"Sanningen är att företagen, polisen och världen i allmänhet är långt efter cyberskurkarna"

Det är skammen som får företagen att hålla tyst med sina misstankar om intrång, skammen som får dem att låta bli att prata med andra, skammen som förhindrar den informationsdelning som en Cert skulle kunna ha nytta av för att förebygga ytterligare skador.

Sanningen är att företagen, polisen och världen i allmänhet är långt efter cyberskurkarna, som i många fall är välorganiserade och har stora utvecklingsavdelningar enbart avsedda att ställa till djävulskap på det internet som skapades för att befrämja demokrati och informationsutbyte för alla världens folk. I stället blev ett slagfält med skyttegravskrig.

Tecknen är tydiga: allt mer datakraft hamnar i händerna på allt fler som vet allt mindre om den och utbildningsinsatserna i samhället är obefintliga.

Det känns som att planeterna är på väg mot en konjunktion av det obehagligare slaget.

Annars var NGT ganska trevligt. Att talarna var åtråvärda märktes inte minst efter föreställnigen. När Magnus Aschan släppte greppet om dem försvann de åt alla håll som elektroner i ett elektronmoln, på väg till Baltikum, Island, USA och Indien. Jag hoppas du kommer nästa gång!

Fakta

Hissat

  • Tre engelska forskare i statistisk fysik fick årets Ig Nobel-pris för forskning kring flickors hästsvansar och hur de faller. Resultaten kan användas både för att förutsäga hur exempelvis kabelbuntar böjs och i filmindustrin för att animera hår korrekt.
  • En domstol i New Mexico avslog nyligen ett krav från en person på en miljon dollar för ”skador, sjukdom, smärta och lidande” för att en granne hade wi-fi-nät. Domaren menade att det inte finns bevis för skador av elektromagnetiska fält, men att symptomen i stället kunde bero på psykiatriska besvär. En seger för kunskapen!