Istappar
Vi laddar hem en testversion av Icewarp 10.4 och installerar på Windows Server 2008 R2. Enligt tillverkaren ska produkten fungera på samtliga Windowsversioner som är nyare än NT4, både servrar och klienter, men vi testar på Server 2008 R2 för det används av många.

Produkten är cirka 200 megabyte stor och installationen är över på någon minut. Vi får svara på några grundläggande frågor och vi kan sedan påbörja vår konfiguration. Installationen är alltså föredömligt enkel.

ServerAdmin

Serversidan av Icewarp är mycket omfattande.
Här hittar vi till exempel samma sorts regler för brevförmedling som finns i Exchange 2010.

Egen katalogtjänst, eller AD
Icewarp har egen separat katalogtjänst, men kan synkroniseras med andra tjänster. Det första vi gör är att etablera en synkronisering med Active Directory och importerar användare därifrån. Det går utan problem.

Icewarp innehåller väldigt många kommunikationsformer i en och samma produkt. Förutom e-post kan du hantera voip, sms och chattfunktioner direkt från webbklient eller Icewarps egen Desktop Client.

Webbklienten är mycket enkel att använda och finns i tre olika varianter beroende på vilken enhet du använder – pc, platta eller telefon. Det finns också en plug-in att installera för Outlook om dina användare är mer vana att använda den klienten och du kanske redan har betalat för Office-licenser.

Även om brevlådorna kan synkroniseras med AD finns ingen single-sign-on-funktion för vare sig Outlook eller Icewarps egen klient. Det här är en mycket stor svaghet och användarna kommer troligen inte att uppskatta att behöva ange sitt AD-lösenord i klienten varje gång de bytt lösenord.

När vi väl är inne i klienten fungerar allt bra och vi kan lätt mejla och chatta med varandra. För mobila användare finns stöd för det vanliga Active Sync-protokollet som används av nästan alla telefoner i dag.

Icewarp har inbyggt virus- och skräppostskydd och en föredömlig funktion för analys av loggar och statistik.

Produkten tillhandahåller också verktyg för att man lätt ska kunna migrera från Exchange 2007 eller 2010. Man kan som sagt importera information om användare från AD, men också använda någon annan valfri ldap-katalog – valfrihet är alltid bra.

WebClients

Webbklienten är lätt att använda och finns i tre utföranden, för pc, platta och telefon. Även administratören kan använda en webbaserad konsol.

DesktopClient

Användare av Icewarp kan använda Outlook eller produktens klient Desktop Client. Det finns tyvärr bara en Windowsversion av den.
"För större företag som behöver tätare integration med externa system och större möjlighet till automatisering passar troligen Exchange bättre."

Länk ersätter bilaga
En speciellt bra funktion är möjligheten att ersätta bifogade filer med en länk så att mottagaren själv kan hämta dem i efterhand i stället för att de måste ta plats i hennes eller hans brevlåda.

För att ge maximal frihet avseende automatisering och integration mellan olika produkter för att skapa arbetsflöden är det i dag vanligt att produkter stödjer Powershell på Windowsplattformen. IceWarp erbjuder inte något sådant stöd – det är ett stort minus. Det närmaste vi kommer är ett två år gammalt dokument som berättar om ett verktyg som heter Tool.exe som kan genomföra vissa operationer via kommandoraden, men inget stöd för Powershell finns alltså.

TechWorlds slutsats
För mindre företag som är i behov av en e-postserver som också integrerat kan hantera andra sätt att kommunicera passar Icewarp bra. Det är vårt huvudsakliga scenario i det här testet och därför ger vi relativt höga betyg.

För större företag som behöver tätare integration med externa system, single-sign-on och större möjlighet till automatisering passar troligen Exchange bättre.

Fakta

Produkt: Icewarp Server 10.4.3
Tillverkare:
Skalsoft AB
Produkttyp: Mjukvara för meddelandehantering
Kontakt: www.icewarp.se
Cirkapris: 14 700 kronor för 75 användare

+ Mycket enkelt att installera. Smart hantering av bifogade filer. Många kommunikationsformer.
- Ingen single-sign-on-funktion. Integrationen med Outlook är komplicerad att få till.

BETYG
Installation: 10 av 10
Administration:
15 av 20
Funktioner: 30 av 40
Klient: 15 av 30

TOTALT: 70 av 100