Om du proppar en lokal full med servrar och sätter på strömmen så blir det varmt. Nästan precis all elenergi som du matar in i datorerna kommer ut som värme, och om du inte leder bort värmen blir temperaturen i de flesta serverhallar snabbt så hög så att prylarna går sönder eller stänger av sig själva. Kylningen är alltså helt nödvändig för att kunna hålla driften igång, och snart kan den här extrakostnaden förvandlas till en guldgruva. Energibolaget Fortum, som sköter fjärrvärmenätet i Stockholm, har nämligen börjat försök med att låta sina kunder leverera värme tillbaka – och ge dem betalt för det.
Vi hälsade på internetleverantör Bahnhofs helt nya serverhall Thule, den ena av två Bahnhof-hallar i centrala Stockholm som Fortum snart ska ansluta som värmeproducenter.
– Vi på Fortum har tagit till vara på värmeenergi från en del riktigt stora kunder tidigare. Men nu lanserar vi ett pilotprojekt som vi kallar för Öppen fjärrvärme, berättar Jan Lindfors, storkundsansvarig på Fortum.
För alla med överskott
Han fortsätter:
– Att ta tillvara på överskottsenergi är i sig inte unikt, men affärsmodellen är en världsnyhet. Alla som har ett värmeöverskott ska kunna delta. Vi siktar främst in oss på företag som har ett konstant överskott, som datorhallar, livsmedelsbutiker och ishallar. Mottagaren av värmen måste också ha en någorlunda jämn förbrukning över dygnet för att få en bra balans. Fjärrvärmenätet är en alldeles utmärkt pool att fylla med värme, eftersom det har så många förbrukare att fördela värmen på. Dessutom anpassar Fortum ändå produktionen efter förbrukningen, så kunderna får alltid den värme de behöver.
Förutom att luftkonditionering, värmeväxlare, pumpar och fläktar måste köpas och installeras går det dessutom åt el för att driva kylutrustningen. För några decennier sedan var tumregeln för mindre serverhallar att det krävdes lika mycket el för att forsla bort värmen som för att mata datorerna som strålar ut den. Det skulle motsvara ett så kallat pue-tal runt 2. Pue står för power usage effectiveness och är den tillförda effekten för hela serverhallen delat med effekten som datorerna själva förbrukar. Det visar alltså hur mycket energi man använder för att bli av med värmen.
Numera är kylsystemen mycket effektivare, och pue-talen för de största moderna serverhallarna har krupit ned till runt 1,1. Bahnhof siktar på att Thules pue-talet ska ned till 1,2 – oräknat värmen som kommer att återanvändas.
– Räknar man in återvinningen kommer vi att hamna riktigt, riktigt långt under 1. Om den här modellen får fotfäste blir det mycket viktigt för branschen, säger Gustav Bergquist, teknikchef på Bahnhof.
Och han har nog rätt. När kylningen inte bara blir gratis utan dessutom ger pengar tillbaka ändras plötsligt de ekonomiska förutsättningarna för serverdrift. Att bygga hallen i närheten av ett fjärrvärmenät blir viktigare än att få billig tomtmark.
40 år gammalt hus
Fast det finns ju vissa problem att tackla när man ska använda en 40 år gammal byggnad mitt i stan, erkänner Gustav Bergquist:
– Vi vill kunna ta ut 1,5 megawatt på en yta som tidigare har haft kanske 100 kilowatt. Och energitätheten i datorhallarna ökar fortfarande med 5–10 procent om året.
Allt är inte bara kronor och ören, speciellt inte för ett hostingbolag som måste locka externa kunder till sig.
– Centrala lägen gör det lättare för kunderna att ta med underleverantörer och konsulter till serverhallen, anser Gustav Bergquist.
Svårt att räkna ut
När vi försöker bena ut hur mycket pengar det rör sig om blir svaren luddigare eftersom det är väldigt svårt att förutsäga.
– Vi har dragit igång ett pilotprojekt där testkundernas avtal löper på fem år, men vår målsättning är att göra en utvärdering tillsammans med dem under 2013. Prissättningen beror mest på utomhustemperaturen, vi betalar bättre på vintern, säger Jan Lindfors.
Mycket bättre, visar det sig när vi tittar i prislistan. En sommardag när det är 22 grader eller varmare utomhus får Bahnhof inte en krona för värmen. Men om temperaturen i stället är 21 grader får de 83 kronor för varje megawattimme som de levererar, och vinterdagar när det blir -13 grader ute på gatorna betalar Fortum hela 855 kronor per megawattimme.