Sofant Technologies har utvecklat världens första smarta mobilantenn som kan fokusera signalen mot den starkaste källlan. Bild: Sofant

Smartantenna heter en ny mobiltelefonantenn som påstås få våra mobilbatterier att hålla dubbelt så länge längre som i dag. Bakom påståendet står det nystartade brittiska företaget Sofant Technologies, som visat upp sin lösning under CES-mässan i Las Vegas.

Förutom att förbruka 90 procent mindre energi än dagens antenner sägs Smartantenna även ge betydligt bättre signalstyrka. Detta tack vare att antennen kan fokusera signalen mot den starkaste källan i stället för att söka efter signaler i alla riktningar.

- Batteritid och anslutning är två nyckelproblem för den globala mobilmarknaden. Antenner står i dag för 50 procent av effektförbrukningen i viloläge och betydligt mer när de används, säger Sofants vd Sergio Tansini som hävdar att dagens mobilantenner är en teknisk flaskhals.

Sofant har redan licensierat testlösningar till en större tillverkare men om och när tekniken når faktiska produkter är ännu okänt.