Asus Vivotab RT är den första Windows RT-plattan som säljs i Sverige. Den kombinerar hög prestanda med en slimmad form och låg vikt.Med tangentbordsdocka får man nära nog samma funktioner som i en vanlig bärbar Windows-pc, och dessutom extremt lång batteritid.
"Android kan installera appar från andra källor än Google Play om enheten är inställd för det, och det finns riktigt bra utrullningsverktyg."

Android snart säkrare
Android ska med senaste versionen 4.2 få ett säkerhetslager som kontrollerar att appar som inte kommer via Androids appbutik Google Play är fria från skadlig kod och spionfunktioner, men det kan dröja tills dagens enheter får tillgång till en systemuppdatering. Dessutom har vi inte testar den funktionen och kan säga vad den går för, men det verkar definitivt vara ett steg i rätt riktning.

Just distributionen av appar är en annan viktig aspekt för företag och organisationer. Systemen är inte egentligen tänkta för användning i företagsmiljöer, där utrullning av program, funktioner och inställningar i stor volym är vardagsmat. Därför är de alla rätt så handikappade på den punkten. Det är visserligen lätt att skriva företagsspecifika appar, till exempel ett enkelt men mobilanpassat gränssnitt till intranätet eller en rss-läsare för interna nyhetsbulletiner, men att få ut den till slutanvändarna kan vara en helt annan femma.

Android kan installera appar från andra källor än Google Play om den enskilda enheten är inställd för det, och det finns riktigt bra utrullningsverktyg i fjärrhanteringsprogram som till exempel Mobileiron.

I Apple App Store för IOS finns möjligheter att distribuera dina appar till en utvald grupp användare i ditt företag i stället för till allmänheten. Det ska även gå med Windows Store, via något som kallas för ”side­loading”. Enligt Microsoft är det möjligt göra både på Windows 8 och Windows RT, men processen för att få det att fungera är inte direkt smidig, och lämpar sig bäst för större företag där affärsnyttan med specialappar är avgörande.

Ytterligare ett par saker skiljer enheterna åt hårdvarumässigt på ett påtagligt sätt. För det första är det bildskärmen, där Ipad har ett övertag med en väldigt högupplöst och ljusstark skärm. Det gör att till exempel överblicken på en webbsida eller läsbarheten på finstilt text i ett pdf-dokument blir mycket bättre. För en säljare på fältet som behöver kunna visa upp snyggt presentationsmateriel, blir den en stark kandidat.

Som en komplett bärbar
Men Vivotab RT och Galaxy Note har andra funktioner som kan höja produktiviteten i andra situationer. Vivotab RT har en dockningsport på ena långsidan och säljs ofta i paket med en tangentbordsdocka som den kopplas samman med för att göra den till en komplett bärbar pc med tangentbord, musplatta och extra batteri. Samma funktion finns i Asus Windows 8- och Androidbaserade plattor.

Galaxy Note har förutom vanligt pekgränssnitt även en ritpenna som går att dra ut ifrån sidan av chassit, och speciella funktioner för textinmatning med handskriftstolkning. Det gör att kan göra snabba anteckningar utan att behöva plita på tangentbord.

Uppkoppling är viktigt
Vi valde också att undersöka enhet­ernas uppkopplingshastigheter. En del av de saker man vill kunna göra med en surfplatta på jobbet är beroende av bra och pålitlig bandbredd. Framförallt för att köra fjärrskrivbord till en Windowsdator, antingen användarens lokala skrivbords-pc eller en vdi på en server, för att komma åt mer avancerade applikationer i verksamheten. Vi har redan konstaterat att plattorna inte har några stora problem med att hantera detta prestandamässigt, men snabb och framförallt stabil wi-fi-uppkoppling är också ett måste.

Här är Ipad ett par snäpp bättre än båda konkurrenterna, både i ren bandbredd och i stabilitet. Vi mätte uppkopplingshastighet mot en 802.11n-accesspunkt på 5 gigahertzbandet. Ipaden presterade konstant över 50 megabit per sekund, även på avstånd en bra bit över 10 meter. Galaxy Note och Vivotab RT klarar för det mesta av detsamma, men vi märker enstaka dippar i prestanda som kan orsaka lagg i överföringen när signalen är för svag.

Vi kan också konstatera att kraftfulla vdi-klienter finns eller är på väg till alla plattformar. Citrix Receiver, som är en av de marknadsledande på området när det gäller användarbas och funktionalitet, har släppts i preview-version för Windows RT, och finns givetvis redan för Android och IOS.

Microsoft har själva lagt med en fjärrskrivbordsklient i Windows RT, så det bör gå att ansluta till Windowsdatorer i det lokala nätverket.
En punkt som Microsoft dominerar på är Office-program. I Windows RT har du ett fullt fungerande Microsoft Office 2013 förinstallerat. Det funkar precis som på en vanlig Windows-dator (Windows RT har samma skrivbordsgränssnitt som Windows 8, men med skillnaden att x86-program inte går att installera), så användarupplevelsen och funktionaliteten är precis densamma, så när som på att vba-makron inte fungerar. Det är dock en version för hemmakontor och studenter, som du inte får använda för professionella syften, men detta kan kringgås juridiskt genom att användaren har en licens för vanliga Office på en annan dator.

Fakta

Bäst i testTillverkare: Apple
Modellnamn: Ipad
Kontakt: www.apple.se
Plattform: Apple A6X
Processor: Apple ARM v7, 1,4 GHz dual core
Grafik: Ingen uppgift
Minne:1 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm: 9,7 tum ips, 2 048 x 1 536 bildpunkt­er
Ljusstyrka : 325 cd/m2
Anslutningar: Hörlur 3,5 mm, lightning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, gps, 3g (tillval)
Kamera: 5 megapixel (bak), 1,2 megapixel (fram)
Operativsystem: IOS 6
Övrigt: -
Storlek: 24,1 x 18,5 x 0,9 cm
Vikt: 654 gram
Prestanda: Antutu 3D 6 564
Prestanda: Sunspider 867 ms
Batteritid, drift*: 9 timmar och 20 minuter
Cirkapris: 4 880 kronor

+Extra goda prestanda. Högkvalitativ skärm. Stort app-utbud.
- Stel process för utrullning. Dyr.

BETYG
Prestanda: 14 av 20
Kvalitet: 20 av 20
Funktionailtet: 16 av 20
Säkerhet: 19 av 20
Prisvärde: 12 av 20

TOTALT: 81 av 100

* Vid uppspelning av strömmad 720 p-video med full skärmljusstyrka.

TechWorld rekommenderarTillverkare: Asus
Modellnamn: Vivotab RT TF600T
Kontakt: www.asus.se
Plattform: Nvidia Tegra 3
Processor: ARM Cortex A9, 1,3 GHz quad core
Grafik: Geforce ULP
Minne: 2 GB
Lagring: 64 GB, micro sdhc
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1 366 x 768 bild­punkter
Ljusstyrka: 260 cd/m2
Anslutningar: Usb (med adapter), micro hdmi, hörlur 3,5 mm, dockningsport
Trådlöst: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, gps
Kamera: 8 megapixel (bak), 2 megapixel (fram)
Operativsystem: Windows RT
Övrigt: Tangentbordsdocka (tillval)
Storlek: 26,7 x 17,1 x 0,75 cm
Vikt: 544 gram
Prestanda: Antutu 3D Inget resultat
Prestanda: Sunspider 951,7 ms
Batteritid, drift*: 5 timmar och 50 minuter
Cirkapris: 5 120 kronor

+Lätt och smidig. Många nyttiga funktioner. Kompetent Office.
- I dagsläget ingen AD-möjlighet. Dyr.

BETYG
Prestanda: 14 av 20
Kvalitet: 19 av 20
Funktionalitet: 17 av 20
Säkerhet:18 av 20
Prisvärde:12 av 20

TOTALT: 80 av 100

* Vid uppspelning av strömmad 720 p-video med full skärmljusstyrka.

TechWorld rekommenderarTillverkare: Samsung
Modellnamn: GT-N8000 Galaxy Note 10.1
Kontakt: www.samsung.se
Plattform: Exynos 4
Processor: ARM Cortex A9, 1,4 GHz quad core
Grafik: ARM Mali-400 MP
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, micro sdxc
Bildskärm: 10,1 tum tft pls, 1 280 x 800 bildpunkter
Ljusstyrka : 370 cd/m2
Anslutningar: Usb (med adapter), hörlur 3,5 mm
Trådlöst: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, gps, ir, 3g
Kamera: 5 megapixel (bak), 2 megapixel (fram)
Operativsystem: Android 4.0.4
Övrigt: Stylus-penna
Storlek: 26,1 x 18,1 x 0,95 cm
Vikt: 600 gram
Prestanda: Antutu 3D: 3 656
Prestanda: Sunspider: 1 248,5 ms
Batteritid, drift*: 5 timmar och 15 minuter
Cirkapris: 4 000 kronor

+ Prisvärda prestanda. Stort app-utbud. Flera alternativ för utrullning.
- Vissa prestandaproblem. Viss risk för skadlig kod.

BETYG
Prestanda: 12 av 20
Kvalitet: 16 av 20
Funktionailtet: 16 av 20
Säkerhet: 12 av 20
Prisvärde: 15 av 20

TOTALT: 71 av 100

* Vid uppspelning av strömmad 720 p-video med full skärmljusstyrka.