11. Zune, Kin, Courier, Windows Mobile och det faktum att Microsoft misslyckades med att hänga med på mobilmarknaden för konsumenter
2002 och 2003 hade Apple stora framgångar med Ipod. Därför började Microsoft designa en egen musikspelare, Zune. Den lanserades inte förrän 2006, och bara året efter kom framgångssagan Iphone som mer eller mindre konkurrerade ut alla musikspelare och även andra mobila elektronikprylar som var populära då. Zune sålde uruselt men lades inte ner förrän 2012.

Sedan har vi Kin One och Kin Two, Microsofts två smarta telefoner med sociala nätverksfunktioner. Hårdvaran var baserad på en Arm-design men telefonerna kunde inte köra appar från tredjepart. Verizon började sälja de två mobilerna i maj 2010. 48 dagar senare gav de upp och skickade tillbaka telefonerna till Microsoft.


Kin One och Kin Two.

I december publicerade Wired ett antal läckta videoklipp som visar Microsofts interna tester av Kin On och Kin Two. Testarna har uppenbara problem med gränssnittet, något som kanske förklarar varför projektet slutade som det gjorde.

Det har inte heller gått särskilt bra för Microsoft mobila operativsystem Windows Mobile. I januari 2010 hade det visserligen 15,7 procent av den mobila marknaden i USA, men två år senare var det nere på 3,9 procent.

Redan år 2000 pratade Bill Gates om satsningen på tablet pc. De första modellerna med Windows XP Tablet PC Edition såg dagens ljus 2002 men fick inte ett särskilt varmt mottagande på marknaden.

Fyra år senare samarbetade Microsoft med Intel och Samsung i umpc-projektet (ultra mobile pc) Origami. Det resulterade i en handfull små maskiner med pekskärm varav vissa körde Windows Tablet PC Edition. De var långsamma, klumpiga och batterihungriga och blev ingen succé.

2008 började det läcka ut rykten om att Microsoft arbetade med att utveckla Courier, en mycket innovativ mobil enhet med dubbla 7-tumsskärmar, wifi, inbyggd kamera, induktiv laddare och Arm Nvidia Tegra-processor. Projektet lades dock ner 2010, kort efter lanseringen av Ipad.

10. Dåliga Windowsversioner. Återkommer de i cykler?
Windows 3.1, Windows fort Workgroups 3.11, Windows 95, Windows 98 och Windows 2000 var alla stora succéer. Sedan gick något snett – Windows Me introducerades. Det var egentligen inte något annat än ett service pack för Windows 98 och visade sig vara nerlusad med buggar.

Efterföljaren Windows XP, som var baserad på NT-kärnan, kändes som en friskt fläkt. Den blev också extremt populär. Det dröjde ända till 2007 innan ersättaren Windows Vista lanserades, operativsystemet som ingen ville ha. Det blev också en riktig flopp. Därefter kom Windows 7 och allt blev bra igen.