9. Windows Vista Ultimate
Windows Vista fanns i flera olika versioner och Ultimate var den mest avancerade. I den versionen ingick Extras, ett paket som lovade exklusiva program, tjänster och annat innehåll.

I verkligheten ingick bara ett antal videoklipp avsedda för användning som skrivbordsbakgrunder, ett pokerspel, extra ljudpaket och ett pusselspel. Extras släpptes senare som ett gratispaket.

8. Windows Genuine Advantage
När Windows XP hade funnits ett antal år på marknaden började Microsoft rulla ut systemet Windows Genuine Advantage till alla XP-användare. Det kontrollerade om användarna körde en äkta version av Windows, detta mot en central databas.

Så småningom visade det sig att databasen vid vissa tillfällen underkände giltiga Windowslicenser och att Microsoft även använde systemet för att samla in data från ovetande användare, något som skapade stora rabalder.

I Windows 7 fick Windows Genuine Advantage byta namn till Windows Activation Technology, allt för att försöka undvika sammankoppling med föregångaren.

7. Märkliga varumärken
Microsoft varumärken är inte alltid helt logiska. 1991 gick man till exempel från Word 2.0 direkt till Word 6.0. Word 2.0 ingick dessutom i Office 3.0 medan Word 6.0 ingick i Office 4.0. När Microsoft lanserade Office 95 ökade man på alla versionsnummer till 7.0 vilket gav Word 7.0, Excel 7.0 och så vidare.

Ett av de största misstagen när det gäller just varumärken var annars när Microsoft sumpade namnet Hotmail, det världskända varumärket som låg på näst intill samma nivå som Coca-Cola och McDonalds. Nu har det förvandlats till något som ingen förstår sig på.

Det började med att ditt Hotmail-konto plötsligt blev ett Microsoft Passport-konto, ett namn på en inloggningstjänst som Microsoft hoppades skulle ta över hela internet. Genom att lägga till uppgifter för ditt kreditkort skulle det också gå att handla med kontot.

Systemet döptes senare om till Microsoft Passport Network, MSN Passport, .Net Passport och slutligen till Windows Live ID. Det finns numera inbakat i Windows 8 och hanterar inloggningen där.