6. Windows Live
Ovanstående för oss vidare till Live. I november 2005 lanserades Windows Live och Office Live, något som startade en av de mest förvirrande varumärkessopporna genom tiderna.

Till att börja med användes Windows Live på MSN-mjukvara. MSN Messenger blev Windows Live Messenger och MSN Hotmail blev Windows Live Hotmail. Från början var Windows Live en udda samling webbsajter och webb- och pc-baserade applikationer.

Därefter satte det fart på riktigt. Microsoft introducerade sajten Windows Live Essentials för testare. Den ersattes snabbt med Windows Live Installer där man kunde ladda ner Windows Live Messenger, Mail och Writer. Senare förvandlades Windows Live Installer till mjukvarupaketet Windows Live Essentials, och så höll det på ända tills Windows Live inkluderade 50 olika produkter, varav många inte ens hade någon koppling till varandra.

Tidigare i år började Microsoft att rensa bort varumärket Live. Windows Live Essentials har till exempel blivit Windows Essentials.

5. Windows 8
Många jämför Windows 8:s förvirrande gränssnitt med Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Microsoft var dock tvungna att göra något dramatiskt med tanke på den sjunkande pc-försäljningen. Förvandlingen av det gamla skrivbordet till ett rutnät är dock inte lösningen. Eller så har vi alla fel. Kanske kommer Windows 8 att blåsa liv i pc-industrin. Om sex månader vet vi svaret.

4. Varumärkena Windows 8 och Windows RT
Många är just nu ytterst förvirrade när det gäller Windows 8 och Windows RT. Vad är det egentligen som skiljer dem åt? Kunder som köper Windows RT och tror att de ska få Windows bli mycket besvikna.


Surfplatta med Windows RT.

Sedan har vi Metro som få ens vet vad de ska kalla längre. Metro-appar kan kallas för Windows Store-appar men vissa appar i Windows Store kan inte köras i Metro (exempelvis Office 2013). Dessutom finns inte alla Metro-appar i Windows Store. Metro Xbox Music måste till exempel laddas ner separat.

Det finns ett annat problem också. Nästa version av Windows kommer sannolikt att heta Windows 9. Så långt allt väl, men vad ska nästa version av Windows RT heta? Windows 9 RT? Windows RT 2.0?