Ville sälja egna kablar
– Jag minns också en Facitskrivare som hade en ”egen” rs-232-kabel. Pinne 20 i kontakten ska enligt standard vara signalen dtr, data terminal ready, men Facit hade lagt den signalen på pinne 19 istället, för att få sälja egna kablar. Det gick inte att använda standardkablar och såg väldigt underligt ut på gränssnittsspionen, eftersom Facit hade lött ihop pinne 19 och 20 i ena kontakten på sina kablar. Använde man en standardkabel började skrivaren skena och skriva underliga tecken när teckenbufferten blev full, eftersom datorn inte hörsammade dtr-status.
– Sedan kom ethernet med sina utmaningar. Det var sällan problem med 10base5, alltså tjock, gul koax, men efterföljaren, thinnet, 10base2 som gick på tunn koax av typen rg/58 med 50 ohms impedans var det ständigt strul med. Ett 10base2-nät fick inte brytas i någon punkt, men det hände hela tiden. Varje dator anslöts med en kort slinga till huvudkabeln, men när man kopplade ur den slingan stannade hela företaget. Eller när ändavslutningen på 50 ohm lossnade. Eller när en städare råkade pilla ur en bnc-kontakt. Och det var svårt att felsöka rationellt.
– Allt det där försvann med utp-näten när man fick hubbar och switchar med aktivitetslysdioder och det plötsligt gick att felsöka rationellt. Det är väldigt, väldigt sällan det inte fungerar. Branschen har dragit lärdomar och löst problemet. Slitskontaktering med pressverktyg fungerar bra. Men visst, jag har varit med om störningar i industrin, när en ledning med hög ström ligger parallellt med utp. Även utp ska hållas på respektfullt avstånd från högeffektledningar. Bunta med buntband är inte bra, även om det ser snyggt ut, säger Jonny Kvarnström.
– Nej, då är det värre när nätverks-korten inte rapporterar tillbaka om störningar på nätet, så man inte kan identifiera problemet. Novells nätverkskort hade väldigt bra rapportering till operativsystemet, så man kunde se omsändningar och allt sådant. 3Com gjorde tvärt om, rapporterade inte fel och kringgick dessutom trafikreglerna på nätet. Det var därför deras kort alltid ansågs fungera bra och vara snabba.
Mer folk, nya problem
Men nu när näten har blivit trådlösa har problemen bara flyttat sig?
– Nu är det lätt att massansluta folk, men å andra sidan har säkerhetsproblemen ökat. Håll nätet inne på ditt eget område, för det är lätt att avlyssna. Och räkna med att du blir avlyssnad. I dag finns färdig programvara, som Backtrack för avlyssning och brute force-attacker. Många program skickar lösenordet i klartext än i denna dag, det är riktigt korkat.
Novell Netware kan väl anses ha definierat företagsnätverket? De utvecklade nätverket från ingenting till vad det är i dag, och sedan lade de sig på rygg. Eller vad säger du om det?
– Jag vet inte. De har ju varit föregångare på det mesta, med speglade diskar, diskduplicering, speglade servrar med SFT III, katalogtjänsten Edirectory och så vidare. Novell tog också över DR-DOS från Digital Research och gjorde DOS 7 av det och införde ett peer-to-peer-nät kallat Personal Netware i hård konkurrens med Lantastic och 10Net.
Salt Lake City bör ha varit nätverksfolkets Mecka på nittiotalet. Hur många Brainshare-konferenser har du stått ut med?
– Ungefär 15 stycken i USA och 6–7 i Europa.
Framtiden då? Det pratas mycket om ipv6 nu.
– Det är väl inget att hålla på och snacka om ipv6? Det är bara att byta! Det gäller bara att alla operatörer är med på saken, och det är inte alla ännu. Vilket är helt makalöst. Man är fortfarande tvungen att brygga ipv6 till ipv4.
Vad säger du om kopplade printerdrivrutiner i Printdef och fastnade printköer?
– Nej, nej, nej ...