I dag kommer Research In Motion att lansera de första två telefonerna som är baserade på nya operativsystemet Blackberry 10, i hopp om att vända sin sjunkande skuta. Att lyckas med lanseringen av ett nytt operativsystem är givetvis svårt, men det har inte avskräckt RIM eller de andra leverantörer som lanserar nya system under året: Mozilla, Canonical, finska uppkomlingen Jolla, och anhängare till Tizen.

- Jag tror att det är den naturliga cykeln av hur öppna marknader fungerar, ett fåtal dominerande aktörer kommer få ett grepp om en bransch och människor känner att dessa har för mycket makt och börjar därför leta efter alternativ, säger Neil Mawston, vd för Strategy Analytics .

Smartphone-leverantörer och operatörer bör också kunna dra nytta av att ha fler alternativ.

- Från en operatörs perspektiv borde det vara till hjälp, eftersom det kommer att resultera i ökad konkurrens. Deras svårigheter blir att ha rätt enhet, rätt varumärke och försäljningskanaler, vilket gör stor skillnad, säger Arnauld Blondet, vice vd för Orange.

En viktig del av det nya operativsystemen kommer att vara deras användargränssnitt, som inte bara syftar till att replikera Ios-upplevelsen, utan också lägga till funktioner för att förbättra användbarheten. Gränssnitten i de nya operativsystemen kommer bland annat erbjuda en ökad användning av kanterna på skärmen och skala bort fysiska knappar.

Till exempel använder Blackberry 10 och Canonicals Ubuntu for mobile liknande gester för att visa mer information på den vänstra sidan av skärmen. Ubuntu for mobile visar en lista över program, medan Blackberry 10 visar en enad inkorg som kallas The Hub. Där kan användarna till exempel öppna, svara på och skicka Facebook-meddelanden utan att behöva öppna ett program.

Ett annat exempel på detta är i Jollas Sailfish OS, där användare kan scrolla ner på skärmen genom att dra ett finger nedåt för att visa fler menyalternativ och information.

- Oavsett om de här systemen blir framgångsrika, skulle jag tro att de funktioner vi ser på dessa plattformar kommer att ha en inverkan på marknaden och så småningom dyker upp någon annanstans, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight.

Microsoft har med Windows Phone redan visat att det finns utrymme för utveckling när det gäller användargränssnitt för smartphones, men den begränsade framgången för systemet har också visat på vikten av ett rikt utbud av applikationer.

För att göra det enklare för utvecklare, kommer alla fem plattformarna ha omfattande stöd för html5. Mozilla har tagit detta längst, eftersom idén med Firefox OS är att all programvara som körs på telefonen ska vara en Web App.

Men de andra också tar tekniken till hjärtat.

- Om du för närvarande tillverkar något med inriktning på Iphone och Android med html5, blir det lätt att lägga till Ubuntu, sade Canonicals grundare Mark Shuttleworth i en video inför lanseringen av det nya operativsystemet.

Hur det går för den nya systemen lär vi snart bli varse.

IDG News