Kvarlämnad väska

Vad kan det finnas i den här väskan? En plånbok? Känsliga företagsdokument? En bärbar dator som inte har stängts av? Chansen är stor att väskan innehåller massor med godskaker som en tjuv vill lägga vantarna på.

Lösning: Ta med dig väskan eller förvara den på en säker plats om den innehåller värdefulla saker.


Lättillgängliga mappar och dokument
Vår exempelperson har en förvaring för mappar och dokument men den har lämnats olåst och är lätt att öppna. En motiverad tjuv behöver bara några sekunder på sig för att plocka på sig en eller flera av alla mappar.

Lösning: Lås de skåp där du förvarar dokument.


Sårbart usb-minne
Precis som väskan vi visade tidigare utlovar det här usb-minnet många belöningar för tjuven. Finns det några privata data på minnet? Kanske information som kan vara intressant för en konkurrent? Allt tjuven behöver göra är att lägga beslag på minnet, stoppa det i fickan och åka hem och titta igenom det.

Lösning: Lås in usb-minnen när de inte används.


Whiteboard full med information

Den här whiteboarden inkluderar namn från en kundlista och finansiella siffror som den anställdes företag inte vill ska hamna i en konkurrents händer. Vem som helst kan se informationen genom fönstret.

Lösning: Använd whiteboards på rätt sätt. Sudda bort känslig information eller använd en digital whiteboard med säkerhetsfunktioner. Tänk på var fönster och dörrar finns när du placerar skrivbordet i ditt arbetsrum. Kan någon spionera på dig?

Hur klarade du dig?

Klarade du testet? Hur många missar hittade du och hur många motsvarande missar finns på ditt eget skrivbord?

Joan Goodchild, CSO
Bearbetning av Mikael Söderlind