VMware har länge varit nära ett monopol på marknaden för virtualisering, men Microsoft kapar nu åt sig allt fler marknadsandelar med sitt Hyper-V. När företag börjar blanda in Hyper-V i sin VMware-miljö är det ju bekvämt att kunna hantera olika hypervisors i samma gränssnitt, och det har Microsoft gjort möjligt i sitt Virtual Machine Manager 2012.

VMware tar nu steg i samma riktning. Med deras gratisprodukt Multi-Hypervisor Manager 1.0 (här förkortat MHM) kan man registrera en Hyper-V-värdserver och se och i viss mån konfigurera virtuella maskiner (vm:ar) på Hyper-V-plattformen.


VMware Multi-Hypervisor Manager består av flera olika delar. En klient-plugin utökar gränssnittet i Vsphere-klienten och gör att vi ser alla vm:ar i samma verktyg. Vi installerar också en serverkomponent som i praktiken är en Windows-tjänst på Vcenter-servern. Tjänsten sköter sedan i sin tur all kommunikation med våra Hyper-V-värdservrar.

Vi provade först att ansluta till en Hyper-V 2012-instans, men lärde oss snabbt att MHM inte fungerar med Hyper-V i Windows Server 2012, så vi tvingades skapa en miljö med gamla Hyper-V 2008 R2 för att kunna testa produkten. Installationen var enkel och över på någon minut.

Visst, det är bekvämt att kunna se sina vm:ar oavsett plattform – men det är tyvärr den enda fördelen med MHM. Det här är visserligen en första version av produkten, men vi måste ändå påstå att det är en besvikelse. Det är alltför mycket som inte kan göras. Vi kan till exempel inte lägga till ny hårdvara under drift till en vm eller se konsolen på en vm.

Vi tycker också att integrationen med resten av miljön är alltför svag och skulle gärna vilja se alla vm:ar i samma vy i verktyget, som det ser ut i dag ligger alla Hyper-V-vm:ar undanstoppade separat.
Vi kan inte heller exportera en vm eller ens använda MHM för att migrera in en vm till Vsphere-plattformen.


Multi-Hypervisor Manager ger oss en bra överblick av vår Hyper-V-värdserver, men vi kan inte konfigurera någonting alls.


Vi kan skapa, förändra och ta bort vm:ar. Men Multi-Hypervisor Manager erbjuder inte allt som kan göras med Hyper-V. Vi kan till exempel inte lägga till en ny virtuell hårddisk till en vm.

En glädjande detalj
Men vi hittar faktiskt en glädjande detalj med MHM. När man använder produkten för att skapa en ny vm på Hyper-V kan man välja diskformat direkt i guiden, alltså välja om disken ska vara dynamiskt expanderande eller statisk. Med Microsofts verktyg skapas alltid en dynamisk disk, och det är det inte alls självklart att man vill ha, och man måste gå in och justera det i efterhand på en vm i Hyper-V. Här har Microsoft något att lära av VMware.

Förutom den ljuspunkten är vi alltså besvikna. MHM är en produkt som kan användas för att samla alla dina vm i ett verktyg, men ska du arbeta aktivt med dem på Hyper-V så kommer du snabbt att sakna Virtual Machine Manager eller Hyper-V Manager, och du kommer ofta att behöva gå tillbaka till Windowsmiljön för att göra förändringar i Hyper-V. Själva värdserverns inställningar kan till exempel inte alls hanteras med MHM, även om vi får en trevlig översikt av vår värdserver med enkel statistik som presenteras på det sätt många är vana vid från Vsphere.

TechWorlds slutsats
Man ska kanske inte ha alltför stora förhoppningar på en produkt som är gratis att ladda hem. Om du har en blandad miljö med Hyper-V 2008 eller 2008 R2 så ladda för all del hem MHM och installera den för att enklare se alla vm:ar. Produkten kommer troligen också att utvecklas i framtiden och vi ser speciellt fram mot stöd för Hyper-V 2012. Bra initiativ VMware, men mer behövs innan vi är nöjda.

Fakta

Produkt: Multi Hypervisor Manager
Version: 1.0
Tillverkare: VMware
Produkttyp: Mjukvara som ger möjlighet att administrera Hyper-V från Vsphere
Kontakt: tinytw.se/vmhm1
Cirkapris: Gratis nedladdning

+ Ger god överblick av alla dina vm:ar i ett enda verktyg.
Gratis.
Mycket enkel att installera.
- Svag integration i Vsphere.
Fungerar inte med Hyper-V 2012.
Väldigt få möjligheter att hantera en vm.

BETYG
Installation: 8 av 10
Funktioner: 15 av 40
Administration: 10 av 20
Integration: 10 av 30

TOTALT: 43 av 100