Några stenkast från Täby Centrum ligger Inrego, ett svenskt företag som grundades för snart 18 år sedan i Lund. Då var syftet att sälja begagnade datorer till studenter – nu finns kunderna runt om i hela Europa och består av allt från kommuner och myndigheter till företag och privatpersoner.

– Vi köper in it-utrustning som annars troligen hade skrotats för att testa, rekonditionera, uppgradera och sätta den på marknaden igen. Det är gynnsamt för den som säljer, för miljön och för den som köper, säger Jonas Karlsson, vd för Inrego.

Stationära och bärbara datorer står för runt 60 procent av Inregos omsättning, bildskärmar för 25 procent, mobiltelefoner för 7 och skrivare för 3 procent. Resterande 5 procent utgörs av bland annat servrar, nätverksutrustning, surfplattor och webbkameror.


– En enhet måste ha en viss livslängd kvar om den ska sälj­as. Om den har för kort tid kvar återvinner vi den i Sverige så att vi har kontroll på hur det sker, säger Jonas Karlsson, vd på Inrego, här flankerad av Fredrik Nilsson, informationschef och Andreas Ericson, produktionschef.

Aldrig måndagsexemplar
– Fördelen med rekonditionerad utrustning är att den är inkörd – måndagsexemplaren har sorterats ut när den kommer till oss. Och vi säljer i princip bara proffsdatorer och väldigt sällan konsumentdatorer, som ofta håller lägre kvalitet, säger Jonas Karlsson.

Upp till tre års garanti
Inrego lämnar ett års garanti på all it-utrustning, men det är möjligt att köpa till tre års garanti.
– Den enda nackdelen jag kan se med att köpa rekonditionerad utrustning är att utbudet inte är helt obegränsat.


– Vi har aldrig haft något informationsläckage, eller ens varit i närheten av det. Vi jobbar väldigt pro­aktivt med den delen, det är centralt för att vi ska få köpa in utrustning, säger Andreas Ericson, produktionschef på Inrego.

Utmaningen är att få in utrustning, inte att hitta köpare. Enligt Jonas Karlsson väljer de flesta organisationer att skrota dels för att det är enkelt, dels på grund av oro för informationssäkerheten.

– Vad de inte inser är att det i princip är enklare att sälja till oss än att skrota, vi löser allt det praktiska. Och vi har säkerhetscertifierat våra processer och har en programvara som skriver över allt på hårddisken flera gånger, så det är minst lika säkert som skrotning.

Fler förstår vinsten
Jonas Karlsson tror att rekonditioneringsbranschen går en ljus framtid till mötes.
– Att inte återanvända it-utrustning är att kasta både pengar och miljö i sjön, och det har allt fler börjat inse de senaste fem åren, säger han.

Fakta

Inrego

Grundades: 1995.
Huvudkontor: Täby utanför Stockholm.
Verksamhet: Köper begagnad it-utrustning som
rekonditioneras och säljs vidare.
Hanterade enheter: Runt 130 000 stycken senaste året.
Omsättning: 130 miljoner kronor.
Ägare: Henrik Nilsson, som är en av grundarna, äger hundra procent.
Anställda: Runt 60 personer, varav lite mindre än hälften jobbar i produktion och resten med försäljning,
marknadsföring, administration, it och övriga sysslor.
Vision: Att minimera använd it-utrustnings påverkan på miljön.