7

Nätverkskortet funktionstestas genom att kolla om det går att sätta i en kontakt och ladda upp raderingsrapporten från Blancco-programvaran till Inregos server.

8

Om det är en bärbar dator belastningstestas batteriet. Om det inte klar­ar att hålla igång med fullt ös i en halvtimme byts det ut, antingen mot ett helt nytt batteri eller mot ett gammalt batteri från en bärbar dator med så många defekter att den inte går att rekonditionera.

9

Skärmen kollas. Finns repor eller tryckfläckar i bildytan? Finns det pixelfel, exempelvis lysande eller döda pixlar? Flimrar bildvisningen? Finns det några störningar eller defekter i bildöver­föringsanslutningen? Hur är det med ljusstyrkan, kontrasten och färgåtergivningen? Finns det några defekter eller ojämnheter i bakgrundsbelysningen? Inrego använder inte några mätverktyg för att kolla skärmarna utan bedömningen sker visuellt. Eventuella defekter går det inte att göra så mycket åt, så en dator med skadad skärm går oftast vidare till partner utomlands som har kanaler där de kan sälja produkter med småfel till lägre priser.

10

Den utrustning som ska utomlands skickas till Inregos partner som fräschar upp och uppgraderar den till den standard som krävs i det aktuella landet. Bara runt 25 procent av it-utrustningen är i tillräckligt bra skick för att kunna säljas vidare på den svenska marknaden.

Om datorn klarat det här nålsögat avlägsnas damm och lös smuts med tryckluft, och limrester och annan fastsittande smuts avlägsnas med sprit eller rengöringsmedel. Sedan uppgraderas minnet om det behövs, och om det behövs nytt grafikkort, ny ssd eller någon annan komponent så ordnas det.

11

Bios och annat konfigureras efter kundens önskemål. Därefter uppgrad­eras datorn med Microsoft Windows 7 som operativsystem utan extra kostnad för kunden genom Inregos partnerskap i prog­rammet Microsoft Authorized Refurbisher.
En tekniker kollar att operativsystem och drivrutiner har installerats korrekt, och där­efter görs eventuella kundanpassade installationer av programvara.

12

Leveransklar! Den rekonditionerade datorn förpackas och körs sedan ut till kunden.

Fakta

Inrego

Grundades: 1995.
Huvudkontor: Täby utanför Stockholm.
Verksamhet: Köper begagnad it-utrustning som
rekonditioneras och säljs vidare.
Hanterade enheter: Runt 130 000 stycken senaste året.
Omsättning: 130 miljoner kronor.
Ägare: Henrik Nilsson, som är en av grundarna, äger hundra procent.
Anställda: Runt 60 personer, varav lite mindre än hälften jobbar i produktion och resten med försäljning,
marknadsföring, administration, it och övriga sysslor.
Vision: Att minimera använd it-utrustnings påverkan på miljön.