Kunskapsnivån kring lagring på internet är förvånansvärt låg. Gammal som ung, privatpersoner såväl som företagare, sparar saker på internet hejvilt utan att ifrågasätta, och skolorna undervisar inte om farorna.
Förvånansvärt få förstår att alla de filer de lägger ut på en publik tjänst på internet mycket snart blir allas data. Alla data som exporteras till internet blir offentliga, eller kan köpas för pengar, förr eller senare. Operatören skulle aldrig medge det här före det har hänt, men så blir det.
Företag och skolor använder Google Docs, både internt och för kommunikation med kunder. Privatpersoner sparar alla sina foton och dokument, hur personliga de än är, i Dropbox och Picasa. Allt fler använder Hotmail och Gmail för sina e-brev.
Det var en av punkterna som många tog upp på Next Generation Threat-kongressen på Tekniska Museet här om sistens: Den tilltagande konsumentiseringen och dess faror, alltså att företag mer och mer förlitar sig på produkter avsedda för konsumenter, trots
de tillkortakommanden som finns inbyggda.
Google skänker inte bort terabyte lagringsutrymme bara för att de är så snälla. De låter oss inte ens söka på internet med sina sökfunktioner bara för att de är så snälla. De bygger inte gigantiska datorhallar världen över av ren filantropi.
Hissat
Orden ”geek” och ”nörd” verkar nu få en mer positiva innebörd, efter Gates, Jobs och Zuckerberg. I nya Bond-filmen har Q blivit datornörd och säger till Bond: ”Jag kan ställa till mera elände med min bärbara dator före morgonteet än du kan göra under ett helt år ute på fältet.”
Dissat
Planerna på att hämta gratis solenergi till Europa från Sahara verkar skrinläggas. Siemens, Bosch och flera regeringar tycks dra sig ur projektet Desertec. In hoppar i stället Kina. Så vi ska få köpa vår solenergi av Kina i framtiden?