Om du funderar på att sätta upp en helt öppen miljö för grupprogramvara med e-post, kalender, att-göra-listor och delade foldrar så är Kolab 3 högintressant.


Kalendern i Roundcube ser ut som vilken annan kalender som helst. Det är enkelt att boka möten, lägga till saker till din att göra-lista, skapa händelser. Flytta bokningar i din kalender gör du enkelt med musen.

Kort beskrivet är Kolab 3 ett ihopplock av en rad öppna mjukvaror som tillsammans bildar ett slagkraftigt koncept.

Kräver manuellt pet
I botten finns givetvis någon Linuxbaserad distribution och färdiga paket hittar du för Centos, Debian, Red Hat Enterprise Linux, Fedora och Ubuntu. Communityvarianten som vi testade kräver att du åtminstone har medelmåttiga Linuxkunskaper och inte är rädd för att gå in och ändra manuellt i konfigurationsfiler när det krävs.


I det administrativa gränssnittet sätter du upp dina användare, definierar bokningsbara resurser och skapar grupper. Att arbeta här kan kännas lite väl tekniskt ibland.

Användarna lagras i någon form av ldap-databas, och Kolab 3 använder som standard öppna ldap-databasen 389ds. Andra kända mjukvaror som Kolab jobbar med är Postfix, Cyrus sasl och MySQL.

Användare, grupper, roller och domäninställningar sköter administratören via Kolab Webadmin. Om du råkar vara en gammal KDE-användare kommer du känna igen många av ikonerna – Kolab är tätt knutet till KDE-projektet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

TechWorld rekommenderarProdukt: Kolab 3 beta
Tillverkare: Kolab Systems GmbH
Produkttyp: Öppen grupp­programvara
Kontakt: www.kolab.org och www.kolabsys.com
Systemkrav: Linux
Cirkapris: Communityversionen är gratis. Kolab Systems erbjuder kommersiell support och konsulttjänster som då licenseras per användare.

+Relativt enkelt att sätta upp i grundutförande.
Snyggt och lättarbetat webbgränssnitt.
Kolab Systems har själva flera utvecklare på de mjukvaror som används.
- Det administrativa gränssnitt­et känns ibland för tekniskt.
Den sena betan vi testade var inte helt utan buggar.

BETYG

Installation 15 av 25
Konfiguration 20 av 25
Utseende 25 av 25
Funktioner 20 av 25

TOTALT: 80 av 100