Dammet verkar äntligen ha lagt sig och det värsta vapenskramlet har tystnat. Kriget mellan öppen och stängd källkod har i princip stannat av. Till och med diskussionerna på nätforum är numera lite lugnare. Även om det fortfarande förekommer hätska inlägg har debatten blivit avgjort mer sansad.
Så var det inte förr – det var nära nog revolutionsstämning för bara en handfull år sedan. Anhängare av såväl öppen som stängd källkod verkade tidvis helt tappa förståndet i sina försök att övertyga motståndare.
Det som, efter mycket om och men, har hänt är att de flesta nyktra människor nu har sett respektive variants för- och nackdelar. Den bästa lösningen är nästan alltid samexistens, och det har de flesta tekniker på landets it-avdelningar kommit till ro med.
Hatiska leverantörer
Även tidigare hatiska leverantörerna har insett att öppen källkod faktiskt kan ge dem en hel del fördelar. Inte minst är det ett enkelt sätt att samverka med andra företag och produkter och dela på viktiga förbättringar.
Även om Amazon erbjuder kommersiella och stängda produkter i sitt moln använder de själva öppen mjukvara. Utan Xen skulle de haft stora problem att göra det som de gör.
Att det nu är okej med öppen källkod har trummas ut av nära nog alla de stora mjukvaruleverantörerna, till exempel Oracle och IBM som länge lyft fram sina satsningar. Under ytan på många av deras stängda produkter bultar ett öppet hjärta. Men numera har till och med Microsoft börjat sjunga den fria källkodens lov, och såväl de som Intel, Novell, IBM, Nokia, Oracle, Google och Samsung har alla bidragit med stora mängder kod till bland annat Linuxkärnan.
Innehållsförteckning
Många av de vanligaste och bästa applikationerna med fri källkod hittar du på Apachestiftelsens webbplats. Väl värt ett besök om ni tittar efter alternativ till stängda program:
www.apache.org
Vill du gräva ner dig i källkoden till det mest framgångsrika operativsystemet med Linux som bas? Då ska du besöka Android Open Source Project. Googles lagringsplats för källkoden till Android är:
source.android.com
Om du är nyfiken på hur Microsoft vill att deras produkter ska samverka med öppen källkod ska du ta dig till webbplatsen för Openness:
www.microsoft.com/en-us/openness
Open Source Sweden är en svensk förening för leverantörer av öppen programvara. Bland medlemmarna hittar du till exempel Red Hat och IBM.
www.opensourcesweden.se
Som praktisk företeelse är öppen källkod helt ointressant för de allra flesta av oss. Mer ändå är idén god. Även om nästan ingen går igenom de tillgängliga dataraderna är det bra att möjligheten finns – bara om du någon gång skulle undra ifall det till exempel finns en bakdörr i Minröj.
Av samma anledning är en positiv inställning till
öppna standarder mycket viktigt. Molntekniken kan
inte lyckas om alla tjänster sluter in sig i sitt eget skal. Det måste gå att fritt blanda komponenter från olika
leverantörer och helt byta om du så önskar.
Segrar den stängda mentaliteten kommer du enbart kunna koppla din surfplatta till en skärm av rätt märke. Din telefon fungerar inte med vilket headset som helst. Och dina molnbaserade system vägrar kommunicera med varandra. Det är inte en framtid som gynnar kunden.