Dessutom är även resten av källkoden fri, i enlighet med Apachelicensen. Plattformen är ledande inom mobila enheter, och det ger Google slagläge inför framtiden.
I takt med att surfplattor och molntjänster ersätter vanliga datorer kan Linux stå som segrare. Även spelkonsoler, tv-apparater och annan teknisk utrustning laddas numera allt oftare med Android eller andra varianter av Linux. Så fantasternas dröm kan snart slå in. Det lär inte ske 2013, men det är i år det kan ta fart.
Microsoft och Apple kärvar
Enda hindret är nämligen två företag som helst ser en helt annan utveckling. Microsoft är det ena, med Windows 8 och smarta surfplattor hoppas de ta förstaplatsen bland de mobila enheterna. De kom in i matchen relativt sent och svagt, men de har knockat konkurrenter ur det läget förr.
Microsoft har flörtat med öppen källkod och släppt en hel del komponenter fria. De har också hjälpt till med Linuxkärnan, men viktiga Windows, SQL Server och Exchange hålls också fortsättningsvis stängda.
Det andra är Apple, som just nu har bäst förutsättningar att sätta stopp den öppna källkodens frammarsch inom den mobila sfären. De senaste åren har företaget gått från klarhet till klarhet och fullständigt dominerat. Även utan Steve Jobs vid rodret är det sannolikt att de hänger kvar i toppen ett bra tag till, även om de sakta tappar marknadsandelar just när det här skrivs. Android har passerat i antalet aktiva enheter. Inbitna IOS-fantaster kan garanterat leta upp en siffra som visar på den egna plattformens storhet, men faktum är att trenden är tydlig.
TechWorlds slutsats
Om vi lyfter blicken och tittar framåt är det svårt att avgöra hur framtiden ser ut. Analytiker har olika åsikter och vi befinner oss just nu i en period där flera nya trender dykt upp.
Men en del saker är säkra. Att fenomenet öppen källkod har kommit för att stanna är det givetvis ingen tvekan om. Mycket talar för att öppenheten kommer att växa. Även i framtiden blir fler och fler baskomponenter allmänt tillgängliga. Leverantörer lär bygga sina lösningar ovanpå de fria delarna i en ännu större utsträckning.
Däremot tyder ingenting på att det blir vanligare med fri användarmjukvara på klienten. Tvärtom lutar det åt att allt färre program installeras lokalt, och de molnversioner som ersätter är specialbyggda lösningar som är helt stängda.
Själva operativsystemet på din klient kan däremot komma att bli öppet. I takt med att den lokala datorn blir mindre viktig tar Android över det som i praktiken är en beräkningsterminal. Frågan är bara om det hinner göra det innan Microsoft lyckats etablera Windows 8 ordentligt.
Om molndrömmen slår in kommer aktivisterna som i dag kämpar för fri mjukvara sannolikt skrika allt mer högröstat efter regleringar för krav på öppna standarder och möjlighet att ladda hem sin information. Förhoppningsvis får de igenom sina krav. För om pendeln slagit tillbaka och allting sköts centralt måste du ha full kontroll på din information.
Innehållsförteckning
Många av de vanligaste och bästa applikationerna med fri källkod hittar du på Apachestiftelsens webbplats. Väl värt ett besök om ni tittar efter alternativ till stängda program:
www.apache.org
Vill du gräva ner dig i källkoden till det mest framgångsrika operativsystemet med Linux som bas? Då ska du besöka Android Open Source Project. Googles lagringsplats för källkoden till Android är:
source.android.com
Om du är nyfiken på hur Microsoft vill att deras produkter ska samverka med öppen källkod ska du ta dig till webbplatsen för Openness:
www.microsoft.com/en-us/openness
Open Source Sweden är en svensk förening för leverantörer av öppen programvara. Bland medlemmarna hittar du till exempel Red Hat och IBM.
www.opensourcesweden.se
Som praktisk företeelse är öppen källkod helt ointressant för de allra flesta av oss. Mer ändå är idén god. Även om nästan ingen går igenom de tillgängliga dataraderna är det bra att möjligheten finns – bara om du någon gång skulle undra ifall det till exempel finns en bakdörr i Minröj.
Av samma anledning är en positiv inställning till
öppna standarder mycket viktigt. Molntekniken kan
inte lyckas om alla tjänster sluter in sig i sitt eget skal. Det måste gå att fritt blanda komponenter från olika
leverantörer och helt byta om du så önskar.
Segrar den stängda mentaliteten kommer du enbart kunna koppla din surfplatta till en skärm av rätt märke. Din telefon fungerar inte med vilket headset som helst. Och dina molnbaserade system vägrar kommunicera med varandra. Det är inte en framtid som gynnar kunden.