Prot-on är en spansk tjänst som skapades för att kryptera fotografier, men som sedan har utvecklats vidare för att även stödja kryptering av dokument. Det här märks tydligt när man öppnar Prot-ons klientverktyg, där katalogen ”Bilder” är förinställd som startkatalog.


Administration av behörigheter sker via ett webbgränssnitt. Av någon anledning slår språket om till spanska, och det går inte på något sätt att växla tillbaks till engelska.

Prot-on skiljer sig från andra krypteringslösningar i molnet både funktionellt och säkerhetsmässigt. Funktionaliteten bygger på att ge användaren möjlighet att använda vilka distributionskanaler som helst för sin information, samtidigt som det är möjligt att kryptera och sätta behörigheter för åtkomst genom att sköta administrationen på ett enda ställe, alltså hos Prot-on.

Tekniken skiljer sig

För att det här ska vara möjligt skilj­er sig Prot-ons säkerhetsteknik gentemot andra lösningar. Andra tjänster i molnet åtar sig att lagra krypterade dokument samtidigt som kunden lagrar kryptonycklarna. Prot-on lagrar i stället nycklar och säkerhetsparametrar i molnet medan kunden ansvarar för lagringen av dokumenten antingen lokalt eller på molnet.


Även om tanken är intressant och innovativ så finns en hel del buggar i lösningen. Framförallt verkar det som om lösningen inte har testats ordentligt av utvecklaren.

Prot-on kan alltså betraktas som en nyckeldeponeringstjänst, vilket introducerar en hel del risker som var och en som tänker använda tjänsten själva måste ta ställning till. Förutom alla risker relaterade till att obehöriga personer får otillbörlig åtkomst till nycklarna kan man ju till exempel fråga sig vad som händer om företaget går i konkurs och nyckeldeponeringsservrarna försvinner från molnet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Prot-on
Produkttyp: Molntjänst för kryptering och behörighetsadministration av filer genom nyckeldeponering.
Krypteringslösning: AES-128
Språk: Engelska och spanska
Operativsystem: Mac OS 10.6
(Mac OS 10.8.2 fungerar inte), XP, Vista, Windows 7 (inte Windows 8), Android 2.3 och senare, IOS 5 och senare.
Testat på: Mac OS 10.8.2 och Windows 7 SP 2
Cirkapris: Gratis för delning av dokument (privat). 340 kronor per år för Premium, som krävs för att man ska kunna arbeta offline. 40 kronor per månad och användare för Corporate, med företagsan­passade funktioner.

+
Kul idé
- Programvaran är buggig och fungerar inte riktigt. Dokumentation om säkerhetslösningen saknas. Företaget verkar vara litet – går det i konkurs försvinner alla nycklarna.
Mycket av informationen är på spanska.
Dyrt.

BETYG

Installation 10 av 25
Kvalitet 5 av 25
Säkerhet 5 av 25
Mobilitet 10 av 25

TOTALT: 30 av 100