Utvecklat för gammalt os

Installationen borde vara enkel, men är full av hinder och buggar. Vi tog Mac-versionen först, och den fungerade inte alls när vi testade på en Airbook med Mountain Lion version 10.8.2 – programmet är utvecklat för Mac OS 10.6.


Kryptering och dekryptering sker via Prot-on-klienten. Gratisversionen kräver att man är online, men med betalversionen kan man göra allt offline.

Vi testade även lösningen på två olika Windows 7-datorer. Vid den ena installationen blev administrationsgränssnittet alltid på spanska även om man ändrade tillbaks till engelska. För den andra Windows 7-installationen fick vi flera typer av felmeddelanden, bland annat vid dekryptering.

Den fungerade så länge man arbetade direkt via Prot-on-klienten, men när vi försökte dekryptera via olika typer av insticksprogram i bland annat Utforskaren och Microsoft Office, dök felmeddelanden ideligen upp.


Programmet var ursprungligen tänkt för att kryptera bilder, och IOS- och Android-versionerna är främst byggd för att arbeta mot mobilens kamera och bildbibliotek. Endast ett fåtal andra filformat stöds.

TechWorlds slutsats

Ganska ofta dyker det upp små bolag som har en mycket bra idé, men som aldrig orkar bära tanken ända fram. Det här gäller molntjänster för säkerhet i allmänhet och Prot-on i synnerhet.
Det vi upplever under våra tester av produkten är knappast mer än vad man brukar kalla för ett proof of concept, alltså ett koncept som förevisas. Idén är visserligen kul, men det finns mycket kvar att göra innan den blir pålitlig, både vad gäller ett funktionellt perspektiv och i säkerhetsperspektiv.
En kul tanke, men tyvärr inte mycket mer.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Prot-on
Produkttyp: Molntjänst för kryptering och behörighetsadministration av filer genom nyckeldeponering.
Krypteringslösning: AES-128
Språk: Engelska och spanska
Operativsystem: Mac OS 10.6
(Mac OS 10.8.2 fungerar inte), XP, Vista, Windows 7 (inte Windows 8), Android 2.3 och senare, IOS 5 och senare.
Testat på: Mac OS 10.8.2 och Windows 7 SP 2
Cirkapris: Gratis för delning av dokument (privat). 340 kronor per år för Premium, som krävs för att man ska kunna arbeta offline. 40 kronor per månad och användare för Corporate, med företagsan­passade funktioner.

+
Kul idé
- Programvaran är buggig och fungerar inte riktigt. Dokumentation om säkerhetslösningen saknas. Företaget verkar vara litet – går det i konkurs försvinner alla nycklarna.
Mycket av informationen är på spanska.
Dyrt.

BETYG

Installation 10 av 25
Kvalitet 5 av 25
Säkerhet 5 av 25
Mobilitet 10 av 25

TOTALT: 30 av 100