Lång acceleration

Så vad förväntas en Virgin-turist-astronaut stå ut med?
– Accelerationen blir mellan 3,5 och 4 g, det vill säga inte värre än nöjesfältsacceleration, men tiden blir längre, ungefär en till två minuter. Men stolarna i rymdskeppet är svängbara så att kraften alltid ligger mot en på ett sätt som gör att man inte tuppar av, säger Lasse Schmidt.

För att få kontroll över allt från tillverkning till flygningar har Virgin också köpt Spaceship Company som bygger raketen.
Rymdflygplatsen Spaceport America finansierades till hälften av staten New Mexico och till hälften av de företag som tänker använda stället för rymdturism framöver, Virgin Galactic är bara ett av dem. Det kommer att bli världens rymdflygcentrum.

– För två år sedan fick Virgin en ny investerare från Abu Dhabi, och ett av motkraven var att flygningarna skulle ske från Abu Dhabi som andra plats efter New Mexico, säger Lasse Schmidt.

Den danska entusiastgruppen Copenhagen Suborbitals antog att det kunde räcka med ståplats till rymden. Man började utveckla ocprovskjuta en smal raket med namnet Tycho Brahe, med tak i plexiglas så att passagerarna skulle kunna titta ut och ta bilder. Bränslet var epoxi med lustgas som oxidator.


Virgin Galactics Spaceship Two med stjärtfenorna i uppfällt läge (”feather”), som gör att man bromsar in maximalt mot atmosfären för att snabba på återinträdet. Nedfärden sker som med ett överljuds­flygplan. 

Tyvärr visade det sig att en människa inte skulle klara accelerationen stående, så man har gått vidare med en ligg-kapsel med 1,6 meters diameter, kallad Tycho Deep Space.

Den ska lyftas ut i rymden, hängande under en raket av samma modell som fanns i räddningstornet till Apollo-kapslarna, ett launch escape system. Kapseln är falltestad och bärraket och kapsel provsköts den 12 augusti 2012. Resultatet var inte helt lyckat, men entusiasterna har inte låtit sig nedslås utan funderar på nya provskjutningar under 2013.

Fakta

Första skjutningen med Spaceship One: 
Nätverk & Kommunikation 2005/19
Kommersiella transporter tar över i rymden:

tinytw.se/kommrymd
Människans framtid finns i rymden:
tinytw.se/rymdfram
Spaceport America:
tinytw.se/spaceport
Rymdtoalett-tävlingen (pdf):
tinytw.se/rymdtoa
Burt Rutans oroande Ted-föreläsning:
tinytw.se/burtrutan
Elon Musks idé om en stor marskoloni:
tinytw.se/marssoc
Interstellära tänkare:
100yss.org, www.icarusinterstellar.org och www.tauzero.aero

Det är magert med uppgifter kring rymdflygandet från Space­­-
port Sweden i Kiruna, den tidigare så hajpade rymdhamnen nära Esrange. Rymdflygprojektet tycks ha gått i stå sedan Virgin Galactic fick en rik sponsor i Abu Dhabi som krävde att resorna skulle starta därifrån. Det rymdigaste som erbjuds i Kiruna just nu är noll-G-hopp med flygplan.